Debatt

Kristna behöver göra profetiska symbolhandlingar - som solceller på taken

Slutreplik. Utvecklingen av nya tekniker för energilagring sker mycket snabbt och vi är redan i en situation där sol- eller vindenergi plus lagringskostnad är billigare än fossil energi eller kärnkraft, skriver Lennart Renöfält och Ewert Bengtsson.

Vi befinner oss i ett klimatnödläge. Vårt användande av fossila energikällor, kol, olja och gas, har redan höjt medeltemperaturen på jorden med över en grad C och vi är på väg uppåt i en förfärande takt.

I vår tid behöver vi läsa Bibeln ekologiskt. Bibelns skapelseberättelser är en hyllning till allt liv på jorden, i all dess mångfald av arter och livsformer. Bibeln lär oss att jorden är Herrens – inte människans. Skapelsen är inte vår egendom, den är inte till för oss utan tillsammans med alla människor och alla levande varelser är vi del i den stora skapelseväven.

Bibeln beskriver hur sårbar skapelsen är när den utsätts för människors egoism. Gud kämpar för att laga och återställa skapelsen. Människans uppgift är att delta som Guds medarbetare.

Att värna Guds skapelse sker genom konkreta handlingar. Det kan också ske genom symbolhandlingar som pekar på vilket förhållningssätt vi behöver ha och i vilken riktning vi behöver gå. Profeterna under Gamla testamentets tid använde ofta symbolhandlingar. Vi är kallade att vara profetiska i vår tid. Att satsa på solceller på kyrktaken är en viktig symbolhandling men framför allt är det en betydelsefull konkret handling.

Solen strålar ständigt in mer är 10 000 gånger mer energi mot jorden än hela den energiförbrukning mänskligheten har. Att direkt ta vara på en del av den solenergin genom solceller är i dag det billigaste och mest effektiva sättet att täcka energibehov.

Visserligen producerar solceller energi bara under delar av dygnet och året, men genom samverkan med andra energikällor och genom lagring kan all energi som solcellerna producerar tas till vara. Vindkraftverk och vattenkraftverk är också billiga och effektiva sätt att ta till vara den inflödande solenergin men det kräver större och dyrare enheter. Solceller är det enda sättet att lokalt producera energi som vi som privatpersoner och församlingar kan satsa på.

Som kristna och kristna gemenskaper behöver vi göra profetiska symbolhandlingar och bekämpa en “realpolitik” som förgör Guds skapelse.

—  Lennart Renöfält och Ewert Bengtsson

Göran Reierstam hävdar i sin replik Mer väderberoende energikällor löser inte Europas energikris att solpaneler är direkt skadliga därför att de producerar energi dagtid på sommaren då energibehovet är minst vilket kan göra fossil energiproduktion och kärnkraft olönsam.

Vi menar tvärtom att vi omedelbart behöver göra oss oberoende av fossil energiproduktion som förstör vårt klimat. Dessutom behöver vi avveckla den livsfarliga kärnkraften – en oro som aktualiserats genom frågan om vad som kan hända med Ukrainas kärnkraftverk under kriget. Därför är denna effekt med minskad lönsamhet, som Reierstam beskriver, bara positiv.

Sol- och vindenergi leder till stora variationer i hur mycket som produceras vid varje tidpunkt. Lösningen på det är inte att avstå från dessa rena, billiga och miljövänliga energikällor utan att utveckla tekniken för energilagring.

Här finns många olika möjligheter. När vi byter ut våra fossila bilar mot elbilar får vi en lagringskapacitet som mycket väl räcker till för att utjämna hushållens energiförbrukning över dygnet. Vattenkraften är utmärkt för utjämning av elproduktionen över längre tidsperioder och när vi bygger ut sol och vindkraft kan vattenkraften till en större del användas i denna reglerfunktion.

Utvecklingen av nya tekniker för energilagring sker mycket snabbt (flödesbatterier, vätgas, pumpkraft, värmelagring) och vi är redan i en situation där sol- eller vindenergi plus lagringskostnad är billigare än fossil energi eller kärnkraft.

Att vi drabbas av höga elpriser beror inte på brister i de nya energikällorna utan på att vi blivit alltmer sammankopplade med omgivande länders energisystem. Vi har också ett marknadssystem med lokala monopol för eldistributörerna som gör enorma vinster när priserna går upp. De senaste veckorna har situationen också påverkats av den dramatik som uppstått när man försöker göra sig oberoende av de massiva leveranserna av fossila energikällor (olja och gas) från Ryssland.

“Vi som kristna måste sträcka oss förbi symbolism och i stället bli en del av realpolitikens Europa” skriver Reierstam i sin replik. Vi håller inte med. Som kristna och kristna gemenskaper behöver vi göra profetiska symbolhandlingar och bekämpa en “realpolitik” som förgör Guds skapelse.

Fler artiklar för dig