Debatt

Kyrkan kan möta den längtan efter Gud som droganvändare söker

Det finns en uppsjö av litteratur som påstår att droger ger religiösa upplevelser, skriver Per-Ola Larsson.

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

S:ta Clara kyrka och Stadsmissionen med flera gör stora insatser för att hjälpa dem som fallit offer för alkohol och narkotika. Men vad kan kyrkorna göra för att hindra människor att börja bruka narkotika? Varför faller allt fler personer för frestelsen att berusa sig med narkotika, trots att stränga straff hotar?

Det finns, framför allt i USA, en uppsjö av litteratur som glorifierar narkotika och som påstår att de så kallade enteogena drogerna ger religiösa och gudomliga upplevelser. Om det stämmer, och det är vad användarna söker, borde kyrkorna vara självskrivna för att utveckla alternativ till drogkonsumtion!

Visst undervisas det i skolorna om hur skadligt narkotikaanvändning är. Uppenbarligen hindrar det inte 30 procent av tonårspojkarna och 20 procent av flickorna på Östermalm i Stockholm från att använda narkotika.

Kyrkorna bör stimuleras att ta upp kampen mot drogerna.

—  Per-Ola Larsson

När jag valdes till nämndeman 1968 fann jag att de flesta ungdomsbrott var förknippade med narkotika. Jag började då studera problemet. I Kungsholms församling genomförde vi en “psykedelisk mässa” – helt och hållet drogfri men mäktig i ljud och ljus. Vi satte in en liten annons bland nöjesannonserna i DN. Ungdomarna förstod det språket. Kyrkan fylldes till bristningsgränsen. 800 personer deltog i nattvarden. Tyvärr ville inte kyrkoledningen fortsätta med denna verksamhet.

Men med tanke på den omfattande litteraturen om kopplingen mellan religion och droger bör kyrkorna snarast stimuleras att ta upp kampen mot drogerna – och möta människors längtan efter starka, andliga upplevelser.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig