Debatt

Liberalerna: Staten ska vara sekulär men inte samhället

Replik. Tron är en privat sak ur ett politiskt perspektiv. Det offentliga ska inte lägga sig i vår tro. Att sedan tron inte ska levas enbart isolerad som en privatsak som vi ska hålla för oss själva är det ingen som heller har påstått – tvärtom, skriver Jakob Olofsgård (L).

Det är mycket bra, om inte en självklarhet, det Anderas Carlson (KD) skriver om att staten bör se positivt på församlingars medverkan i samhället. Men att ge en känga åt att vi liberaler inte gör detsamma blir minst sagt märkligt. För när det gäller tron och församlingar är Carlson och jag helt överens. För inte kan väl Carlson mena att jag som pastor lämnade min församlingstjänst för att arbeta politiskt i ett parti som har en aggressiv sekularism?

Tvärtom har vi i Liberalerna med vårt frisinne alltid sett civilsamhället, och då menar vi hela civilsamhället och inte enbart kristna församlingar, som ett tredje rum som är en viktig byggsten i samhällsbygget. Detta lyfte vår partiledare Johan Pehrson förtjänstfullt fram på partiledarutfrågningen i Vårgårda, där han även betonade att staten ska vara sekulär men inte samhället.

Därför blir tron en privat sak ur ett politiskt perspektiv. Det är alltså inte det offentliga som ska lägga sig i vår tro. Så även där är vi överens om religionsfriheten som en fundamental rättighet. Att sedan tron inte ska levas enbart isolerad som en privatsak som vi ska hålla för oss själva, är det ingen som heller har påstått – tvärtom.

Tvärtom har vi i Liberalerna med vårt frisinne alltid sett civilsamhället, och då menar vi hela civilsamhället och inte enbart kristna församlingar, som ett tredje rum som är en viktig byggsten i samhällsbygget.

—  Jakob Olofsgård (L)

Sedan har vi förslaget om konfessionella friskolor ska få finnas eller ej. Här har vi inte landat som parti då det endast är ett förslag som först måste förankras och beslutas om på vårt landsmöte senare i höst. Men där är vi många liberaler, inklusive undertecknad, som ser helt annorlunda på den frågan. Så vi får se hur det blir med den saken. Samtidigt är det ytterst viktigt att vi får ordning på de separatister som i dag driver friskolor, där barn och unga utsätts för extremism.

Därför kan jag som liberal skriva under på allt Carlson för fram i sin artikel, med tillägget att vi liberaler värnar hela civilsamhället, och inte enbart det kristna. Vilket jag egentligen tror att även Carlson gör, med sitt stora engagemang för den fina innebandyklubben i Mullsjö.

Det däremot jag som liberal ändå vill slänga med som en brasklapp är att utan Liberalerna i en liberal och borgerlig regering kommer Kristdemokraterna få mycket svårare att stå emot andra partiers förslag om att sänka biståndet, liksom att värna asylrätten.

Så nej, bättre att vi krokar arm och driver socialliberal politik tillsammans än att kantra över i andra diket. För utan Liberalerna blir det inte ett maktskifte, och då kan vi inte gemensamt arbeta för att lösa energikrisen, de rödgrönas misslyckade integration och skapa trygghet i vårt samhälle. Men framför allt kan vi gemensamt stödja civilsamhällets tidiga insatser för barn och unga, för att varje unge ska kunna nå sina framtidsdrömmar.

Fler artiklar för dig