Debatt

Vi kan inte stillatigande låta vårt kristna kulturarv förstöras

Attackerna mot kristendomens heliga rum är oerhört skrämmande och måste tas på allvar, skriver Henrik Scheutz.

Så har det skett. Efter mycket vandalisering och många försök att tända eld på kyrkor brann lördagen den 3 september Sjösås kyrka från 1865, i närheten av Växjö, ner. Brandorsaken är ännu inte känd, men enligt polisen finns det ingen naturlig orsak till att den startade.

Förutom att äldre kyrkobyggnader är en omistlig del av kulturarvet, har de betydelse för bygden även i vår sekulariserade tid: många har minnen av dop, konfirmation, bröllop och begravningar. Därför är det en katastrof att Sjösås kyrka är förstörd, liksom föremål från medeltiden.

Attacker mot kristna helgedomar i Europa har de senaste åren intensifierats. Tyskland och Frankrike har drabbats hårt, åtskilliga kyrkor har vandaliserats och satts i brand. Häromåret utsattes den berömda katedralen i Nantes för ett allvarligt brandattentat. Det är bara toppen av isberget: Under år 2018 registrerades inte mindre än 1 063 attentat mot kyrkor och kristna symboler i Frankrike. Även året därpå förstördes och vanhelgades åtskilliga kyrkor, bland annat St Sulpice i Paris, vilken sattes i brand. I Tyskland pågår ett krig mot allt som symboliserar kristendomen: attacker mot kors, kyrkor och kyrkogårdar.

Attacker mot kristna helgedomar i Europa har de senaste åren intensifierats.

—  Henrik Scheutz

Nu har denna våg av attacker nått vårt land. 2012–2020 skedde inte mindre än 800 hatbrott mot kyrkor, de senaste tio åren har antalet anmälningar fördubblats. År 2016 blev en klockstapel från 1700-talet i Sigtuna förstörd av brand, och året därpå en från 1600-talet i Nyköping.

Det förekommer en hel del vandalisering av kyrkogårdar, främst i Stockholm och Malmö. I december år 2020 vältes omkring 300 gravstenar på Norra begravningsplatsen i Solna. I augusti år 2020 utsattes Västra Skrävlinge kyrka, nära Rosengård i Malmö, för vandalisering, inte mindre än sju dygn i rad. Ett trettiotal fönster krossades, liksom en Kristusstaty som stod på en fönsternisch. Då var det även kravaller med stenkastning i Ronneby. Våldsverkarna hade tänkt sätta eld på kyrkan i byn, och misshandlade en man som försökte försvara den. Under en vecka i januari förra året utsattes Spånga kyrka från 1100-talet, vilken ligger vid Tensta i Stockholm, för brandattentat två gånger.

Dessa attacker mot kristendomens heliga rum är oerhört skrämmande, det pågår ett krig mot den västerländska kulturen. Detta måste tas på allvar. Vi kan inte stillatigande låta vårt kristna kulturarv förstöras.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig