Debatt

Ljugande politiker är en demokratifara

DEBATTKLIMAT. Det blir en märklig lekstuga i riksdagen, och en del debatter och replikskiften är inte värdiga det svenska röstberättigade folket, skriver Owe Pettersson

Nu är ett val över, EU-valet, och till slut kom ett resultat efter diverse opinionsmätningar och olika spekulationer. När valresultatet kom så var det som vanligt många som utropade sig till segrare, men allt är verkligen relativt. Dessutom är det viktigt att ta med i beräkningarna att det bara var ett valdeltagande på 50 procent.

Nu ska röken från det här valet lägga sig och politikerna siktar mot nästa viktiga val, år 2026. Hur kommer det att gå?

Den populära artisten Magnus Uggla sjunger i en låt från 1980-talet, Moder Svea: ”... dom sitter och valsar i KU-förhör och debatt.” Kan man i dag ha samma fundering? Ja, det kan man verkligen, enligt mitt tycke, och inte så lite heller.

Att få sitta vid maktens grytor och styra och ställa sitt land, i det här fallet kära Sverige, verkar vara så viktigt att man är beredd att ta till vad som helst för att lyckas. Till och med ta till ren och skär lögn. Eller i alla fall anklaga sina motståndare för att ljuga.

Så mycket anklagelser mot varandra gällande lögner. Själv började jag lägga märke till det här i juni 2021, under regeringskrisen där förslaget om marknadshyror fällde regeringen Lövfen. Vid ett tillfälle debatterade Annie Lööf och Nooshi Dadgostar, och under ett replikskifte dem emellan säger Lööf till Dadgostar: ”Du ljuger.”

Därför blir inte debatten saklig utan bara ovärdig pajkastning.

—  Owe Pettersson

En varningsklocka ringde i mig. Här står två företrädare för var sina partier, invalda i riksdagen, och bråkar och den ena anklagar den andra. Det finns flera aspekter i detta som enligt mig var djupt allvarligt.

För det första, stod Dadgostar och ljög i Sveriges riksdag? Om så var fallet är det ju ytterst allvarligt. För det andra, om hon inte gjorde det var i stället Annie Lööfs anklagelse mycket allvarlig.

Sedan dess har jag tagit del av mängder med muntliga debatter, skrivna artiklar och ledare och diverse filmklipp där det anklagas om lögn. Det påstås till höger och vänster (pun intended/ordleken avsedd) att det ljugs och man vill uppenbarligen misstänkliggöra sin motståndare. Dessutom skjuter man in sig på budbäraren och vill göra allt för att få den misstänkliggjord. Därför blir inte debatten saklig utan bara ovärdig pajkastning.

Det fortsätter än i dag. Alltså påståenden om desinformation och lögner, högt tonläge och splittring, hat och hot. Att påstå att än det ena och än det andra är en fara för demokratin har ju blivit ett mantra som rapas upp i tid och otid.

På senare tid har orden trollfabrik och trollarméer lagts till i det här. Alla dessa anklagelser som haglar i luften, där det verkar som att allt går ut på att misskreditera och misstänkliggöra sin politiska motståndare och att vinna egna röster på det.

Efter TV4:s Kalla faktas program om SD, får framför allt SD bära hundhuvudet för att de sprider lögner och desinformation. Magdalena Andersson står sedan i Sveriges riksdag under en partiledardebatt om EU (som handlade ytterst lite om EU och mer om trollfabriker och anonyma konton på nätet) och menar att SD har avslöjats med hundratals anonyma konton.

Var det inte 23 konton som TV4:s Kalla fakta hade avslöjat? Går ett sådant påstående som Andersson gjorde in under rubriken desinformation och lögner?

Gällande trollfabriker, trollarméer och anonyma konton menar jag att om nu TV4 undersökte SD i frågan (precis före ett EU-val!) så borde de i sanningens namn gjort samma sak med samtliga riksdagspartier. Det hade varit ett reportage i demokratisk anda.

Så gjordes under det omtalade valstugereportaget inför valet 2002, då samtliga partier filmades med dold kamera med frågor om invandringen. Hur kommunicerar de olika partierna ut sina budskap? Skulle det visa sig att övriga partier använder sig av helt ärliga metoder och inte håller på med något smutsigt och tveksamt, ja då borde väl ett sådant reportage ha ännu mer tyngd om man kan avslöja att det bara är SD som håller på med det. Nu står vi där med ett avslöjat parti, de andra går under radarn. Detta precis innan ett val. Hur kan vi veta att de andra är oskyldiga och endast SD skyldiga?

All offentlig makt i Sverige utgår från folket, det är vår regeringsform i Sverige, men när vår politiska elit har sina debatter och meningsskiften så får de det att låta som att det är partierna själva som styr och ställer och bråkar om vem som har makten. Det blir en märklig lekstuga i riksdagen och en del debatter och replikskiften är inte värdiga det svenska röstberättigade folket.

Det här ljugandet som uppenbarligen sker hela tiden, inklusive anklagelserna om lögn, menar jag är minst lika farligt för vår demokrati som något annat. Här menar jag att alla är lika mycket skyldiga. Är det så här debatten ska föras mellan partierna? Nej, tack, ni är skyldiga oss något som värt att rösta på, inte rösta mot.

Fler artiklar för dig