Debatt

Aday Bethkinne: Oron långt från över för kristna i Turkiet

Många känner en lättnad över att Turkiet nu backar och återlämnar de helgedomar som konfiskerats av staten. Men oron är långt ifrån över.

I förra veckan fattade turkiska parlamentet ett beslut om att lämna tillbaka 56 av 110 konfiskerade helgedomar som tillhör den kristna syrianska minoriteten i landet. Det handlar om olika syrisk-ortodoxa kyrkor, kloster och privatmark som konfiskerats med hjälp av en ny lagändring i Turkiet.

Många känner en lättnad över att Turkiet nu backar och återlämnar de helgedomar som konfiskerats av staten. Men oron är långt ifrån över. Fortfarande kvarstår 54 konfiskerade egendomar. Man får nu vänta på att parlamentet fattar ett klokt och snabbt beslut om att återlämna all konfiskerad egendom till dess ägare.

Man hade hoppats på att de aldrig ens från början hade konfiskerats, då majoriteten av kyrkorna och klostren i området har en historia som sträcker långt innan Osmanska riket och Turkiets uppkomst. Marken tillhör syrianerna som är ursprungsbefolkningen i området.

För många människor som flydde området på 1970-talet på grund av orättvisor och förtryck lever drömmen kvar om att kunna återvända hem igen till sina områden. Att rusta upp sina hem och kyrkor. Att få bo kvar på sina förfäders mesopotamiska land.

Men för att drömmen ska bli en verklighet måste Turkiet värna om sina minoriteter och skydda de tusentals år gamla kulturarv som finns. Vara med och rusta upp kyrkor och kloster. Att de kristna ska kunna vara likvärdiga medborgare. I dag bor det inte fler än 3 000 kristna syrianer kvar i sydöstra Turkiet. Vilket är beklagligt.

För att kristendomen inte ska försvinna från landet måste staten skydda kristna helgedomar och medborgare samt sätta stopp för felaktiga rättsprocesser som leder till att folket i diasporan inte vågar återvända hem igen.

Aday Bethkinne, riksdagskandidat för Kristdemokraterna

Fler artiklar för dig