Debatt

Åklagare inte svaret när läkare gör fel

Åklagarna måste ta hjälp av oberoende läkare i sina utredningar.

I en artikel i Aftonbladet (25/5) skriver Robert Aschberg att åklagare borde granska vårdbeslut för äldre coronasjuka äldre. Bakgrunden är de många fall som uppdagats där läkare förordar palliativ vår för äldre coronasjuka i stället för adekvat vård. Folk är med rätta upprörda över hur deras anhöriga behandlas på äldreboenden och polisanmälningar görs.

Men det är samtidigt tråkigt att behöva konstatera att folk inte bör förlita sig på åklagarna. I februari 2013 inrättades särskilda vårdåklagare vid åklagarkammare i landet. I dag finns ett dussintal vårdåklagare. Jag beställde nyligen information från Riksåklagaren om hur många beslut om åtal för vållande till kroppsskada och vållande till annans död som förevarit under åren 2013–2019. Statistiken ser ut så här: 2013: ett fall, 2017: ett fall och 2019: två fall. Ungefär 110 000 patienter drabbas varje år av en vårdskada av varierande allvarlighetsgrad. Omkring 1 400 människor dör i Sverige varje år på grund av en vårdskada. Av dessa skulle 39 procent ha gått att undvika.

Det finns förvisso mycket för vårdåklagarna att utreda men de gör inte sitt jobb. Det finns därför inget skäl att tro att dessa vårdåklagare nu skulle börja fungera för att utreda coronakrisens äldre på äldreboenden.

Ett av de grundläggande fel åklagarna hittills gjort är att förlita sig på IVO:s och Socialstyrelsens läkare som är en del av systemet som skyddar läkarna. Det gör att de inte får rätt beslut för åtalsbeslut. Systemet skyddar sig själv. Åklagarna måste ta hjälp av oberoende läkare i sina utredningar. Annars får de inte en objektiv bedömning och därmed inget underlag för åtal för vållande till kroppsskada eller vållande till annans död.

Dennis Brinkeback, jurist

Fler artiklar för dig