Debatt

Alf B Svensson: Det finns vaccin mot psykisk ohälsa

Genom att stärka barnens självkänsla, lära dem att vårda relationer och uppmuntra dem att hitta meningen med livet kan vi vaccinera dem mot psykisk ohälsa, skriver Alf B Svensson.

Den psykiska ohälsan växer lavinartat och är det kanske största hotet mot folkhälsan. Förutom allt lidande kostar det samhället 70 miljarder kronor per år. Mer än hälften av alla sjukskrivningar är nu på grund av psykisk ohälsa. De senaste tio åren har antalet kvinnor som sjukskrivs på grund av det ökat med mer än 300 procent.

Våra politiker tycks inte kunna eller vilja gå till roten med problemet och analysera varför vi mår så dåligt, trots att vi lever i ett av världens bästa länder där vi på många sätt har det så bra. Därför handlar deras förslag mest att bygga ut elevhälsan och företagshälsovården och anställa fler psykologer inom BUP och Vuxenpsyk, när vi också och framför allt måste arbeta förbyggande. Inte minst bland våra barn och ungdomar.

Läs mer | Alf B Svensson: Vaccinera var fel ord

Att stressen ökar och att våra barn möter ökade krav på att de ska vara lyckade och framgångsrika i skolan, på sociala medier och i arbetslivet kan vi inte göra mycket åt. Det finns inte heller ett medicinskt vaccin mot psykisk ohälsa. Men vi kan vaccinera våra barn mot psykisk ohälsa när vi stärker deras självkänsla, lär dem att vårda sina relationer och uppmuntrar dem att hitta meningen med livet.

Hur vi klarar livets kriser och utmaningar beror mer på vår självkänsla än på hur begåvade vi är och vilka betyg vi får. Det överlägset bästa sättet att ge våra barn en god självkänsla är att vi ofta och tydligt visar hur mycket vi älskar dem. Vissa barn behöver mer kärlek än andra – barn som vi ofta tjatar och blir arga på, barn som har svårt att klara skolan och barn som inte får så många likes på sociala medier eller blir mobbade. Vi stärker också självkänslan när vi hjälper våra barn att upptäcka att de har unika gåvor och en speciell livsuppgift. Att ingen därför kan ersätta dem. I stället för att bli någon annan ska de bli mer av den som de redan är, inte ge vika för grupptrycket och bli en dålig kopia av någon influencer.

Vi ska också uppmuntra våra barn att bry sig om andra. När de får höra att de är en riktig vän stärks deras självkänsla mer än när de försöker peppa sig själva. Vår självkänsla stärks också när vi lever efter våra värderingar och går vår egen väg. Därför behöver vi hjälpa våra barn att upptäcka vilka värderingar de tycker är viktiga och uppmuntra dem att leva efter dem.

Ensamhet och dåliga sociala relationer är en lika stor hälsorisk som att röka eller dricka alkohol och farligare än övervikt och att vi inte rör på oss. Att leva som frånskild man är till exempel lika farligt som att få cancer. Vi vaccinerar därför våra barn mot psykisk ohälsa när vi lär dem hur de får vänner, hur man får ett lyckligt äktenskap och slipper en många gånger uppslitande skilsmässa. I skolan får de lära sig att trä kondomer på bananer, hur sperma smakar och ifrågasätta kärleksnormen och trohetsnormen. Inte hur man får en relation som håller och älskar livet ut utan att lusten tar slut. Det måste vi föräldrar göra.

Enligt Världshälsoorganisationen är en orsak till att vi mår så dåligt att vi bor i världens kanske mest sekulariserade land där de flesta aldrig sätter sin fot i kyrkan. Därför glömmer vi lätt bort att vårda den existentiella hälsan, som är lika viktig som vår fysiska och psykiska hälsa. En dimension i den existentiella hälsan är vi har en personlig tro. En annan att vi tycker att livet har en mening.

Enligt Barnkonvention har barn rätt till en andlig utveckling. En del av vårt föräldraansvar är därför att samtala med våra barn om andliga frågor och dela med oss av den tro vi kanske har. Men också att samtala om vad vi tycker är meningen med livet, något de flesta av oss sällan eller aldrig gör. Vad svarar du om dina barn frågar dig? Jag skulle svara att det är att vi med de gåvor vi fått av Gud ska försöka göra den här världen lite bättre. När vi gör det mår vi själva också lite bättre.

Alf B Svensson, psykolog, författare, föreläsare

Fler artiklar för dig