Alf Näslund: Hög tid att utlandskyrkan tar hand om sina präster

Att vissa utlandsförsamlingar växer lavinartat borde väcka till eftertanke.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

När man senast tillsatte en chef för Svenska kyrkan i utlandet valde man en högavlönad revisor, utan teologisk utbildning eller kunskap. Bara ekonomi för ögonen. Hans första uppgift blev att sälja bort fastigheter med värdefull placering, byggnader som kyrkan fått som gåva. Och att sälja med en otrolig ekonomisk vinst. Samtidigt som församlingsmedlemmarna blev husvilla.

Svensk personal – framförallt mycket omtyckta – i Costa del Sol, Spanien, har sagts upp på grund av att kyrkan inte kan lösa det praktiska problemet med deras socialförsäkringar på ett smidigt sätt. Obegripligt!

Att vissa utlandsförsamlingar växer lavinartat borde väcka till eftertanke. Här har prästerna byggt upp och skapat en gemenskap, som man inte finner någon annanstans. Vi talar om svenska medborgare, som är medlemmar i Svenska kyrkan och betalar kyrkoskatt. Flertalet verkar utomlands och är bosatta där. Svenska kyrkan har blivit den naturliga samlingspunkten för oss. Här upplever vi gemenskap, trygghet och får svar på många av livets frågor. Vart annars söker man sig i ett samhälle som blivit så digitaliserat?

Att säga upp dem som skapat en sådan institution är obegripligt. Att Svenska kyrkan inte ser vad som händer i omvärlden är förvånande. Man borde inse att genom utlandskyrkan förstärker man sin profil gentemot svenska medborgare. Dessutom kan man från församlingarna i utlandet hämta inspiration och inleda värdefulla kontakter. Det är hög tid för ledningen av Svenska kyrkan att ta hand om sina präster och medlemmar i omvärlden.

Alf Näslund, Nueva Andalucia, Spanien

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Explosionen i Beirut
Johanna Svanelind arbetar för Act Svenska kyrkan i Beirut, men är just nu i Sverige. - Den värsta chocken har börjat lägga sig, men det har varit tunga dagar, säger hon om explosionerna i staden.
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Kyrkoledarval i Equmeniakyrkan