Alice Gatenheim: Jag önskar ...

Jag önskar mig inget. Jag har allt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Jag fick nästan lite prestationsångest av att försöka krysta fram en önskelista till jul. För många kom jultomtens säck lastad med press, stress och onödiga prylar. Tänk på alla pengar vi spenderade dessutom. Och klimatpåverkan. Denna fördömda klimatpåverkan. Det är inte klokt hur djupt insyltade vi är i konsumtionssamhället. Här någonstans tvingar jag mig själv att avbryta mina bittra tankegångar. Missuppfatta mig rätt, jag vill inte ursäkta varken konsumtionssamhället eller dess klimatpåverkan. Jag vill ta upp bitterheten. Detta smittsamma virus. Är det inte märkligt hur vi, de mest privilegierade människorna på hela planeten, snarare faller i bitterhetsdiket än brister ut i tacksamhetssång?

Vi tycks ha svårt att leva i tacksamhet i dag. Inte så konstigt. I nyhetsflödet är det mörkt och i Instagramflödet räcker ingen till. Samhället går framåt eftersom vi vill ha det som är större, snabbare och snyggare. Hur kan vi leva med tacksamma hjärtan i det?

Under det gångna året har jag fått lära mig mycket om tacksamhet. Min morfar är min stora förebild i ämnet. Att se min mormor gå bort efter nästan ett helt liv kantat av sjukdom tycks det nästan berättigat att de allra närmsta fylls av bitterhet och ilska. Trots detta har min morfar gått runt med ett hjärta som har flödat över av tacksamhet till allt och alla. Hans attityd har tagit honom genom en av livets tuffaste perioder och lämnat familj och vänner med en eftersmak av kärlek.

Detta önskar jag mig: Att du och jag börjar leva ett liv kännetecknat av tacksamhet. Vi gör det till ett nyårslöfte! Har du en kropp som ofta bär dig? Har du ögon som ser eller öron som hör? Har du någon i din närhet som bryr sig? Har du tak över huvudet? Mat på bordet? Har du sluppit fly undan krig? Ofta bor den potentiella tacksamheten i det vi tar för givet. Låt 2019 bli året då vi drar upp bitterheten med rötterna och börjar glädjas över det vi faktiskt har.

Alice Gatenheim, personlig assistent, deltagare Pethrusakademin

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.