Alkohol orsak till polisutryckningar

Skulle svensken klara ett vitt nyktert år? Skulle frikyrkliga? skriver Owe Pettersson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I två texter i Dagen (5 april) önskar Susanne Hedman Jensen och Carl-Erik Sahlberg att vi som finns i kristna församlingar ska föregå med gott exempel och bryta alkoholnormen. Jag utbringar ett rungande ja till detta.

Frikyrkligheten, som tidigare höll den nyktra fanan högt, har mer och mer anpassat sig till alkoholnormen i samhället och jag upplever att nykterhet har blivit en ickefråga inom frikyrkan. Det är inget man pratar om, alkoholfrågan har blivit en privatsak, att dricka alkohol är något jag själv bestämmer över. Det tillhör ingen syndakatalog längre. För egen del lämnade jag miljöer där alkohol flödade och förde med sig mycket negativt och kom till sammanhang med kristna. Där fick jag uppleva en befriande nykter miljö. Detta ledde sedermera till en tro på Jesus Kristus. Därför känns det så tråkigt att en del av frikyrkan har övergivet den nyktra livsstilen.

Båda debattörerna skriver om alkoholens negativa påverkan på samhället och om att barn drabbas i familjer med alkoholproblem. Vidare att kyrkan har ett ansvar att erbjuda nyktra miljöer och att ledare ska föregå med gott exempel med ”vita perioder”.

Ja, det är förslag som är bra på alla sätt. Men jag skulle vilja vara ännu tydligare. Jag menar att samhället själv måste sluta blunda för alkoholens konsekvenser och handlingskraftigt ta itu med alkoholens negativa följder.

På tv kan man följa dokumentärprogram som Stockholmspolisen, Tunnelbanan, 112, Södertäljepolisen. Ständigt återkommande är personer som utsätter sig själv och andra för fara på grund av alkoholberusning. Nyårsfirande, valborgsfirande, skolavslutningar, studentfester, midsommarfirande och om det vanliga kroglivet – alla dessa festligheter har det gemensamt att det ofta rapporteras om bråk, tjafs, misshandel, död och sexuella ofredanden och övergrepp i dess efterföljd.

Polisen kommenterar själva, om till exempel nyårsfirande, att, när det gäller utryckningar angående tjafs, bråk, misshandel och sådant, 99 av 100 ärenden är alkoholrelaterade och att ”det är det vanliga med fylla och bråk, som det ska vara på nyårsnatten”.

Problemet är att alkohol är en socialt helt accepterad drog. Alla ser och känner till alkoholens negativa konsekvenser, men det verkar stört omöjligt att vilja åtgärda det. Alkohol har bivit elefanten i rummet.

Skulle det vara möjligt att förbjuda alkohol? Knappast, men med den betungande statistik som finns om alkoholens negativa verkan borde argumenten finnas för att sätta in kraftfulla åtgärder och insatser mot dess destruktiva påverkan. Med den situation vi har önskar jag att det vore möjligt att förbjuda alkoholen i morgon dag, om inte annat för alla kvinnors och alla barns skull.

Om förbud är omöjligt, skulle svensken klara ett vitt nyktert år? Jag hoppas att kyrkan med stor iver skulle ta sig an den utmaningen, ett vitt nyktert år, som en solidaritetshandling med dem som lider under alkoholen. Om detta skulle ske, skulle man då kunna se brottsstatistiken sjunka gällande misshandel, våldtäkter och annat elände som sker i alkoholens efterföljd? Skulle antalet samtal från oroliga och ångestfyllda barn till Bris minska?

Om inte annat borde det inte vara någon som helst tvekan om att församlingen ska vara en helt skyddad plats från alkohol.

Owe Pettersson, Alunda, deltagare i Pethrusakademin

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT