Alla barn förtjänar en riktigt vit jul

Förändringen börjar med dig och mig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Julen står för dörren och över hela landet syns julbelysning, skolbarn som gör sig redo för lov och vuxna som stressar för att hinna med de sista förberedelserna. Julen är en högtid med starka traditioner som många associerar med gemenskap och glädje. Men det är också en tid som inte är trygg för alla barn. Därför driver IOGT-NTO-rörelsen sedan tio år kampanjen Vit jul – för att fler vuxna som firar jul med barn ska välja alkoholfritt under juldagarna.

Julöl, stark glögg och nubbe har i många fall blivit en del av jultraditionen och längs vägen har vi glömt att det kan innebära obehag för barnen. För oss är det självklart att stå för en vit jul, och uppmanar andra vuxna som firar jul med barn och unga att också välja ett alkoholfritt julfirande. Och det finns många skäl att göra det.

För det första upplever vartannat barn att vuxna förändras när de dricker alkohol och upplever att de vuxna ”blir konstiga”, ”skrattar mycket” och ”en del blir arga”. Det visar en undersökning som Vit jul-kampanjen gjort tillsammans med YouGov. Bara det är en otrygghet stor nog för barn och unga.

Men tyvärr är julupplevelserna värre än så för många barn. För de barnen närmar sig julen med obehag, oro och rädsla för hur det ska bli. Känslan av obehag blir än större när kamraterna kommer tillbaka efter lovet och berättar om sina fina julupplevelser.

För det andra lever fyra till fem barn i varje skolklass i ett hem där någon vuxen riskkonsumerar alkohol, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Det innebär att i hela Sverige finns det tusentals barn som lever i familjer med föräldrar som har ett alkoholmissbruk. Ännu fler barn kommer att fira jul tillsammans med alkoholpåverkade vuxna där barnens bästa inte längre står i centrum.

För det tredje, och det här kan vara den viktigaste anledningen till att välja att fira en vit jul, om ett barn ska ha ont i magen över jul så ska de vara på grund av pepparkaksdeg. Inte av rädsla. Några vuxna tycker att alkoholen hör till under julen och att välja att fira en nykter jul kan vara ett svårt beslut när förväntningarna och påtryckningarna blir många. Barnens upplevelser av julen varierar och en hel del traditioner uppskattas mycket medan andra mest förstör.

Vit jul bygger på idén om att stå upp för de barn som far illa över julen. Både att ta ställning för att fler ska välja en vit jul men också att skapa alternativ för de barn som inte känner sig trygga genom våra frivilliga runt om i landet som arrangerar aktiviteter för barn. För ju fler vi är desto starkare blir vi.

Förändringen börjar med dig och mig. För att varje barn förtjänar en magisk, vit jul.

Ulrike Deppert,

distriktsordförande i Stockholm, IOGT-NTO

Anette Kyhlström,

IOGT-NTO i Stockholm och verksamhetsansvarig Vita nykter

Läs mer om alkohol

Alla tidigare artiklar
Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm