Annie Lööf: Centerpartiet vägrar ställa människor mot varandra

Höstens val är ett värderingsval. Centerpartiet står för medmänsklighet och humanism. Sverige ska vara ett land som håller ihop, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Demokrati, samhörighet och öppenhet utmanas på flera håll runt om i världen. På gränsen mellan USA och Mexiko slets barn från sina föräldrar och sattes i burar. Familjer separerades för att de försökt ta sig in i USA och skapa sig ett bättre liv. I Polen får journalister inte längre skriva fritt. Kritiska röster sägs upp och tystas. Censuren är påtaglig i Polen samtidigt som president Viktor Orbán i Ungern hävdar att den liberala demokratins tid är över. Där ändras grundlagen godtyckligt och universitet stängs ner.

De liberala värderingar som gjort oss så framgångsrika utmanas gång på gång. Människovärdet ifrågasätts och det händer även i Sverige. Nyligen kunde vi bevittna det vidriga hat som Jimmy Durmaz fick ta emot efter Sveriges match mot Tyskland. Det visste knappt några gränser. Ett hat som visar hur samhällsklimatet förändrats och som bara är ett exempel på främlingsfientliga krafter som sprider oro. Krafter vars själva livsluft är rädslor och otrygghet. Som vill få oss att stänga våra hjärtan.

Värderingskampen är påtalig.

Läs också: Annie Lööf favoriten bland svenska präster
 

Centerpartiet vill att Sverige ska vara ett land som står upp för medmänsklighet. Där vi gemensamt ser till att ingen hamnar utanför. Sverige ska vara ett välkomnande land där alla människors potential tas tillvara.

Hatet får inte styra oss eller ta för stor plats. Det finns mycket positivt i Sverige och mycket som går åt rätt håll. Sedan 2015 när en av de största flyktingströmmarna i modern tid har vi kunnat se många ta ett stort ansvar för att välkomna nya människor in i vårt land. Civilsamhället och kyrkor har varit ovärderliga i det arbetet. Men politiken måste göra mer för att integrera dessa människor och välkomna in dem i det svenska samhället.

Sverige måste bli mycket bättre på att visa både att vi tror på människor som kommer hit och att vi har förväntningar på dem. Förväntningar på att människor anstränger sig för att lära sig språket och försörjer sig själva, men också reformer som innebär bättre förutsättningar till praktik och jobb. Att få ett första jobb och lära sig språket på jobbet är en avgörande nyckel att komma in i det svenska samhället.

Vi vet att ett första jobb är vägen till integration. Centerpartiet vill därför bland annat ett integrationsår för de personer som vill och har möjlighet att jobba extra hårt och snabbt för att komma in i samhället. Där ska alla människor som är med lära sig samhällskunskap och svenska från dag ett. De kommer också gå en yrkesutbildning och ha praktik inom ett bristyrke där jobb finns och arbetskraft behövs. Det ska vara ett intensivt år med tuffa målsättningar som leder till att fler snabbt får jobb och känner sig som en del av den svenska gemenskapen.

Den tillfälliga asyllagen har visat sig få svåra humanitära och medmänskliga konsekvenser för många människor på flykt. Många är dem som kommit i kläm mellan den nya lagstiftningen och långa handläggningstider hos myndigheterna.

När den tillfälliga lagen upphör 2019 behöver vi en ny överenskommelse över blockgränsen. Det är nödvändigt för att få en förutsägbar och ansvarsfull migrationspolitik. Att fortsätta med tillfälliga lagstiftningar som drivs igenom med hoppande majoriteter som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort under denna mandatperiod är varken hållbart eller ansvarsfullt.

Läs också: Stor undersökning: Så röstar de kristna väljarna
 

Centerpartiet kommer efter valet i höst att driva på för att en sådan överenskommelse kommer på plats. Det är också viktigt för att Sverigedemokraterna inte tar en minoritetsregering som gisslan i migrationsfrågorna, med nya ogenomtänkta beslut som följd.

I en sådan långsiktig migrationspolitik behöver vi värna asylrätten. Sverige ska ge människor möjlighet att söka asyl enligt de internationella konventioner vi skrivit under. Det betyder inte alls att alla människor som söker asyl i Sverige ska få stanna, men den som bedöms ha asylskäl ska kunna få skydd här. Det är även viktigt för medmänskligheten att barn framöver ska kunna återförenas med sina föräldrar.

I höst står vi inför ett värderingsval och vi måste vinna värderingskampen. Centerpartiet kommer inte låta oss jagas av rädslan. Vi vägrar ställa män­niskor mot varandra. Vi kommer inte låta Sverige delas. Vi står för ett samhälle som bygger på tillit, på samarbete och på medmänsklighet. Vi står inför ett vägval och Centerpartiet har valt väg. Vi väljer att gå framåt.

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet
 

Läs mer: Dagens partiledarutfrågning: Så uppfattade vi Annie Lööf (C)

Läs mer om Centerpartiet

Alla tidigare artiklar

Läs mer om svenska valet 2018

Alla tidigare artiklar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson