Debatt

Antisemitismen är en andlig fråga

Konflikten i Mellanöstern har aktiverat den latenta antisemitismen.

Krafterna bakom antisemitismen tar aldrig ledigt utan anstränger sig hela tiden med att fylla på sitt hat mot Israel. Det verkar inte som om människor idag har lärt sig läxan från förr. Med det relativt korta avstånd som vår generation har till Förintelsen verkar det ökande hatet och föraktet mot judarna runt om i världen helt obegriplig. Nu efter drygt 70 år kan vi än en gång bevittna ett uppblossande judehat, som inte är mindre än den antisemitism som växte fram i Tredje riket under Hitler. Men det ökande hatet idag mot det judiska folket och staten Israel är djupast sett inte en politisk eller en ekonomisk fråga, utan en andlig. Samtidigt finns det ett uttalat politiskt syfte med alla angrepp, nämligen att misskreditera staten Israel och Guds egendomsfolk.

Varför är det en andlig fråga? Nils-Olov Nilsson skriver i sin bok ”Israel, det judiska folket, profetiorna och Jesu återkomst” (Sjöbergs förlag): ”Är det bara för att Gud har kallat judarna till att vara hans folk, att vara hans ’ögonsten’, hans unika skapelse. Är det kanske avundsjuka? Kan det vara så enkelt. Eller är hatet och morden på ett oskyldigt folk bara beviset på att det pågår en andlig strid som endast avslutas då Herren kommer tillbaka? Kanske är det vi ser början på slutet?”

Vi kopplar ofta antisemitism till extrema höger- eller vänsterideologier och radikal islamism. Men genom att följa den politiska debatten och sociala medier ser man tydliga tecken på att antisemitismen även är utbredd i andra sammanhang, inte minst i länderna inom EU och i FN. Det som förenar alla dessa olika grupper är det djupt rotade hatet mot judar som folkgrupp.

Den vanligaste anledningen till antisemitism sägs bero på konflikten mellan Israel och Palestina: "Det är judarnas fel att det inte blir fred", säger många. Men denna konflikt är egentligen inte orsaken till antisemitismen i Sverige. Den beror i stället på historiskt djupt rotade, tusenåriga vanföreställningar om hur judar "är". De utmålas som "giriga och blodtörstiga" och konflikten i Mellanöstern har aktiverat denna latenta antisemitism. USA:s presidents beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och att erkänna Israels rätt att kontrollera Golanhöjderna har medfört att konflikten blivit tydligare.

Arne Brännström

Fler artiklar för dig