Antje Jackelén är värd större respekt

Jag känner ett stort främlingskap inför den stränga och exkluderande gudsbild Edsinger förmedlar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Bara några veckor efter att Svenska kyrkan valt sin nya ärkebiskop uttalar sig Olof Edsinger i flera medier om Antje Jackelén och hennes teologiska hållning.

Som lekman tänker jag inte försöka gå i teologiskt polemik med Edsinger, men jag blir både förvånad och lite besviken över hur han genast och med sådan retorisk kraft ger sig på kyrkans nya ärkebiskop.

Hon har inte ens tillträtt sitt nya uppdrag innan en av inomkyrkliga EFS teologer i det offentliga rummet beskyller henne för teologiska krumbukter som inte skapar någon trovärdighet vare sig inåt eller utåt …

Vi som lyssnat till Antje Jackelén i flera sammanhang menar nog att man bör sammanfatta hennes tänkesätt med aningen större respekt och ödmjukhet. Och när vi talar om trovärdighet, är det också viktigt att reflektera över vilka signaler man sänder till Svenska kyrkan. När Edsinger går ut så här hårt med sin bibelsyn i förhållande till ärkebiskopens, kan man lätt få uppfattningen att han företräder EFS.

Det är inte jag beredd att skriva under på. Jag känner ett stort främlingskap inför den stränga och exkluderande gudsbild han förmedlat i tidningen Dagen (7/1).

Svenska kyrkan (därmed också EFS) har högt till tak när det gäller gudsbild och människosyn.

Denna takhöjd bör vi värna. Allt annat förminskar bara människor.

Bengt Gustavsson, EFS-medlem och ledamot av EFS riksstyrelse

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.