Antje Jackelén svarar Birro: Jag tar #vardeljus på stort allvar

Ärkebiskop Antje Jackelén svarar på Marcus Birros debattartikel om Svenska kyrkans ansvar för de övergrepp som nu avslöjas i uppropet #vardeljus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Marcus Birro skriver om uppropet #vardeljus och förundras över det faktum att jag själv undertecknat detsamma. Vilket är ärkebiskopens ansvar, undrar Birro. Som jag redan skrivit i mitt uttalande har jag som ärkebiskop ett ansvar och Svenska kyrkan tar dessa frågor på stort allvar. Vi har ett systematiskt och förebyggande arbete och kommer dessutom att inleda en översyn och uppgradering av detta.

Låt mig därför upprepa delar av mitt uttalande i samband med uppropet:

"Dessa berättelser måste få höras. Jag har undertecknat uppropet och jag känner vrede över de strukturer som tillåter att sådant fortfarande sker. Samtidigt har jag som ärkebiskop ett ansvar för att vi reagerar och förändrar.

Vi vet att sexuella övergrepp sätter djupa och långvariga spår i en människas liv. I Svenska kyrkan har vi de senaste tjugo åren medvetet arbetat med att bemöta och förebygga sexuella övergrepp i kyrkliga sammanhang. Vi vet hur viktigt det är att den utsatta blir lyssnad till, trodd på och får hjälp att placera skulden. Det är aldrig den utsattas fel!

Vi arbetar med kvalitetssäkring av barn- och ungdomsarbetet. För några månader sedan lanserade vi tillsammans med Svenska kyrkans Unga och Scouterna ett ledarmaterial, Trygga Möten, för konfirmandledare och ungdomsledare i Svenska kyrkan.

I varje stift finns kontaktpersoner – en man och en kvinna utsedd av biskopen – som är utbildade att möta och stödja den som upplever sig sexuellt kränkt av en kyrklig anställd, förtroendevald eller annan person.

Uppropet #vardeljus visar att det arbetet behöver fortsätta. Och inte bara det. Arbetet behöver också utvärderas och uppgraderas. Nu räcker det!"

Antje Jackelén, ärkebiskop

 

Läs mer: Ärkebiskopen: Jag känner vrede över strukturerna

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo