Att ge till de fattiga är att ge till Gud

Mitt råd är att göra som Jesus säger: Ge åt alla som ber dig, skriver predikanten Josef Löwdin.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Tiggare finns i dag överallt i Sverige och det är ett omdebatterat ämne, även många troende syskon är inte överens om hur man ska se på saken. Jag vill ge min syn på hur vi bör tänka och agera. Mitt råd är att göra som Jesus säger: ”Ge åt alla som ber dig” (Luk 6:30).

Många tror om dessa tiggare att det är maffia, bedragare etcetera. Även om det finns några sådana enstaka fall, så bekräftar både polis och de som arbetar regelbundet med tiggarna att det inte förekommer i speciellt stor grad. De flesta har i stället tagit sig hit på egen hand eller i en grupp med folk man känner, exempelvis grannar eller släktingar.

Men det kan hända att man råkar ut för bedragare eftersom det förekommer överallt, det händer folk som söker lägenheter också. Betyder det att man ska sluta söka efter en lägenhet?

Men det är inte vårt problem även om vi skulle råka bli lurade i den goda viljan att hjälpa till. Det är deras problem, inte ditt, för Gud ska döma var och en efter hans gärningar. Vi är ändå befallda av vår Herre Jesus Kristus att ge åt dem som ber oss.

Därför kan man inte ha det som en ursäkt för att inte hjälpa till.

En annan ursäkt folk brukar ta till är att man ser folk med mobiltelefoner och därför ”antar” att de är rika. Men den logiken håller inte.

När jag bodde på Filippinerna hade i stort sett alla mobil, även i väldigt fattiga familjer. Det är inte så att man har råd att köpa men mobiler går i arv där. De som har råd att köpa köper, och när man har använt den och köper en ny så ger man bort den gamla mobilen till släktingar eller vänner.

Vi har ofta i min familj här i Sverige skickat ner begagnade mobiler som vi inte använder längre till släktingar på Filippinerna. Det är inte alls så konstigt att de har mobiltelefoner.

En annan ursäkt jag ofta hör är att det är bättre att hjälpa­ på plats. Det är bra och det ska göras men det finns många ställen­ med fattiga där det inte finns några hjälporganisa­tioner. De kan inte vara överallt.

Jesus sade inte heller ”om någon ber dig om hjälp här och nu: Skicka pengarna till Röda korset”. Han sade ”Ge alla som ber dig”.

Ett annat argument jag stöter på ibland är att ”den som inte vill arbeta ska heller inte äta” (2 Thess 3:10).

Tiggeri är en sista utväg som människor tar till när inte inkomsten­ räcker till. Tänk dig själv om vi inte hade bidrag i Sverige och du hade ekonomiska­ problem, vad skulle du göra då med en hyra att betala?

I dessa länder där folk tvingas tigga finns inget socialt skyddsnät och det kostar pengar att gå i skolan och få sjukvård. Det är just det som är problemet; eftersom man inte har pengar så förblir många analfabeter och outbildade och kan därför inte få ett vanligt jobb.

Lägg märke till att det står att ”den som inte vill arbeta”. Det handlar om inställningen. Man kan inte veta om en person vill arbeta eller ej om man inte känner dem eller deras situation, så därför är det ingen ursäkt till att inte hjälpa.

De som tiggde i Israel var alltså de som inte kunde arbeta på grund av sjukdom, eller helt enkelt på grund av att man var en änka. Denna citerade vers syftar alltså på de som är fullt kapabla att arbeta men låter bli och är ingen ursäkt att stänga sitt hjärta för behövande.

Att ge till de fattiga är att ge till Gud. ”Den som ömmar för den fattige lånar åt Herren och får lön av honom för det goda han har gjort” (Ords 19:17).

Även Paulus tänkte mycket på de fattiga och hjälpte dem ”Det enda var att vi skulle tänka på de fattiga, och det har jag också varit noga med att göra” (Gal 2:10).

Barmhärtighet segrar alltid­ och om man inte med 100 procent säkerhet känner till en persons situation, så är det bästa alltid att gå barmhärtighetens väg i stället för att stänga sitt hjärta för den som frågar efter hjälp. ”Saliga är de barmhärtiga, för de ska få barmhärtighet”.

Därför anser jag att man skall ge till tiggare av sitt överflöd, men inte sätta sig själv i skuld (Rom 13:8) och inte heller på bekostnad av sin egen familj (1 Tim 5:8).

Josef Löwdin, predikant, Göteborgs internationella baptistkyrka

Läs mer om tiggeri

Alla tidigare artiklar
Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo