Debatt

Att ha sex innebär också ansvar

Att dela ut p-piller löser inte problemen med tonårs­aborter. Det är i stället dags att föra in ordet ansvar i undervisningen, skriver Rose-Marie Gustafsson.

I nyhetssändning i Rapport tidigare i höst sades att vissa kommuner valt att dela ut gratis p-piller till tjejer upp till 25 år, som ett led i att minska tonårsaborterna. I andra kommuner valde man i stället att dela ut kondomer.

Att arbeta mot aborter är viktigt och en kamp som vi aldrig får ge upp. Men problemet med att det blir så många tonårsgraviditeter är inte bristen på förmågan att köpa p-piller eller se till att skydda sig på andra vis, utan på oförmågan att ta ansvar. På oförmågan att inse att sex inte är en rolig, gratis liten lek man kan ägna sig åt och som inte lämnar några spår.

Sex innebär ett enormt ansvar. Har man det är risken alltid att flickan kan bli gravid. (Såvida inte någon av parterna är steril, förstås.) Några absolut säkra skydd finns inte. Det är anmärkningsvärt att vi gått på myten att det bara är att trä på en kondom och sedan tro att man kan kliva in i en bekymmersfri värld av fritt sex.

Även om så skulle vara fallet, även om det hittades en metod att skydda sig som var helt och absolut säker, kvarstår ändå det faktum att detta att skydda sig inte är en lösning, eftersom sex är så mycket mer än att riskera att bli gravid innan man är redo för det.

Det som behövs i skolan och från samhället är att vi lär ungdomarna ansvar. Finns inte förmågan att ta ansvar för det man gör ska man inte göra det. Är man inte redo ansvaret att ha sex, ska man inte ha sex. Det är inte till för en stunds självisk njutning.

Satsar man på att dela ut gratis p-piller löser man kanske problemen med oönskade graviditeter till viss del, men man tar inte itu med roten av problemet. Att göra så är bara att komma fram till en slapp lösning som inte fyller någon funktion.

Sexualiteten har alltid ­varit något vi människor kämpat med, och något som vi behöver värna betydligt mer om än vad vi gör. Ansvaret är borta. Hellre pratar man om så kallade rättigheter. Likt gapande fågelungar som tigger efter mat ska vi bara ha och ha och ha och ha, och ingen eller mycket liten reflektion ägnas åt att se något ur ett djupare eller mer långsiktigt perspektiv. Ska man se det rent krasst har vi egentligen inte rättigheter alls. Vem kan påstå att man egentligen har RÄTT till något? Det ord jag vill använda är att vi har förmåner och privilegier. Dessa tar man inte för givet. Rättigheten ser man från ett annat ljus, och i det ljuset är risken för själviskt tänkande överhängande.

Ansvar är ett ord som undviks i största möjliga mån i ett samhälle som styrs av egoismen. Det är dags att ta tillbaka det ordet och att lära ut det. Att föra in en sund och allvarlig undervisning beträffande sex och en gång för alla sticka hål på mediemyten om att det bara är att ta för sig. Ur massmedial synvinkel har det aldrig handlat om att undervisa eller att ta det minsta ansvar. Den tröttsamma frasen "vi tror att vi har smarta läsare/tittare" har använts till leda med det enda syftet att skylla ifrån sig och två sina händer. Ansvar existerar inte. Det handlar enbart om att sälja och slunga ut en massa så kallade sanningar som man inte är beredd att lyfta ett finger för att rubba.

Vi lever i en värld där man ­behöver vara myndig för att få körkort. Där man behöver ha fyllt 21 för att dricka alkohol. Men där man tillåts ha sex när man fortfarande är ett barn. En människa som bara hunnit halvvägs in i tonåren är inte mogen ansvaret att ha sex. I den åldern handlar det inte om att blicka in i framtiden och tänka tankar som att det ger konsekvenser. Där handlar det bara om att det är spännande och kul och häftigt, och något man emellanåt ger sig in i för att man känner sig pressad.

Sex kräver inte mindre ansvar och mognad än körkort och alkohol. Det är dags att börja tänka om och förutom att lära ungdomarna att ta ansvar, ta det själva, både som samhälle, föräldrar och politiker.

Rose-Marie Gustafsson
frilansjournalist, Falköping

Fler artiklar för dig