Avbryt vapenexport till Saudiarabien nu

Det är naivt att tro att dessa vapen inte används i kriget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Handel kan vara ett bra sätt att påverka diktatoriska och förtryckande stater att börja lyssna, precis som ”ett mjukt svar stillar vrede”. Men vapen är inte vilken handelsvara som helst. Ett land som uppenbart kränker flera av de mänskliga rättigheterna ska inte beväpnas av Sverige. Så enkelt är det – eller borde vara.

På grund av mordet på Jamal Khashoggi har Danmark nyligen beslutat att stoppa sin vapen­export till Saudiarabien. Danmark vill skicka en signal om att ”gränsen är nådd”. Även Tyskland och Norge har slutat exportera vapen till Saudi­arabien. Men Sverige har inga sådana planer. Mordet på en journalist må vara illa, men sedan 2015 har både Saudi­arabien och Förenade Arab­emiraten bedrivit ett krig i Jemen. Den närmast totala avsaknad av mänskliga rättigheter i dessa länder ger oss inga skäl att tro att de idkar någon återhållsamhet i sin krigföring.

Sedan 2015 kan 85 000 barn ha dött i Jemen till följd av kriget. Mellan 2010 och 2016 har Sverige exporterat vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av nästan 16 miljarder kronor.

Visst är det väl fint att parterna förhoppningsvis nu ska förhandla fram en fred, och att detta sker i Sverige. Samtidigt finns här en rejäl dos av äktsvenskt hyckleri. 16 miljarder kronor färgade av jemenitiska barns blod.

Pengar som pengar – så länge det gynnar Sverige, eller? Har vi ingen skam i kroppen? När det handlar om pengar väger tydligen människovärdet lätt. Barns värde kan ju aldrig räknas i pengar vare sig de bor i Sverige eller Jemen. Det vet vi ju! Stoppa därför all vapenexport till dessa länder nu!

Mats Selander, ordförande Kristna Värdepartiet

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium
Foto: Johan Nilsson/TT
EU-VALET 26 MAJ
Kultur
Foto: Henrik Montgomery/TT