Även Israel drabbat av nationalismvåg

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Flera av de forna öststaterna har väckt till liv en ny nationalism som borde höra till en gången tid, särskilt som länderna också önskar tillhöra EU. Det är etniciteten som hyllas! Övriga etniska grupper, som romer och judar, kommer givetvis att drabbas avseende rättigheter och andra livsförmåner.

Det överraskande är att Israel nu går in för samma typ av nationalism. Israel skall vara en stat för judar, vilket kommer att leda till att minoriteter i landet kommer att bli andra klassens medborgare på samma sätt som judarna själva varit i skilda stater under tidigare århundraden. Det är ett mycket märkligt beslut som extrema grupper i landet tvingat fram.

På många håll ute i världen har det reagerats mot det beslut som nu tagits av den israeliska riksdagen, men de grupper i Sverige som i alla lägen supportar israelisk politik fullföljer sin tradition att vara tysta. Dessa grupper kunde göra till sin livsuppgift, nu när den israeliska regeringen tycks vara helt oförmögen till konstruktiva fredsinitiativ, att uppmärksamma att det kan finnas fredliga lösningar exempelvis till den nu aktuella beskjutningen från bägge håll. Hamas skjuter med raketer, Israel svarar med flygangrepp. Så har det varit i decennier! Varför tiger alla dessa goda kristna?

Lars Hedlin

Umeå

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner