Be att toleransens islam segrar

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Intolerans och splittring muslimer emellan är orsaken till islams minskade inflytande. Det sa den inflytelserike imamen av Kaba (stora moskén i Mekka), shejk Saleh bin Abdulla al Humaid, i en intervju med den pakistanske tv-journalisten Saleem Safi som sändes den 29 oktober. Imamen förklarade att jihad bara kan proklameras av en ansvarskännande och legitim muslimsk regering, inte av individer eller organisationer som IS eller al-Qaida. Sådana organisationer har skadat islam och dragit dess namn i smutsen över hela jorden, betonade han och framhöll att enligt islamsk lära begår den som dödar en oskyldig ett brott mot hela mänskligheten.

Som svar på en fråga från Safi förklarade imamen att en muslim mycket väl kan gifta sig med en kristen eller judisk kvinna. Självklart kan man älska en hustru som tillhör något av de två andra av bokens folk, sa han och framhöll att Koranen talar väl om sådana personer.

Låt oss hoppas och be att muslimer lyssnar till shejk Saleh bin Abdullahs kraftfulla moderata röst så att toleransen segrar och våldsdåden med utgångspunkt i religiös ideologi fördöms.

Emmanuel Luther Ratiq, journalist, författare

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.