Be om hopp inför det här året

Vårt land dras isär av rädsla och misstänksamhet. Vi ser en ung generation som kämpar med sitt mående. Vi behöver be en bön om att helande och hopp ska få prägla 2019, skriver Linalie Newman.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Vi står på tröskeln till ett nytt år. Dagar, veckor och månader som ännu är oskrivna blad. Vi kan känna både förväntan men också viss bävan inför det som väntar. Vad kommer vi uppleva under året som ligger framför, på ett personligt plan, som församlingar och som nation? Vilka händelser, stora som små, kommer stanna kvar och forma vår historia? Vilka människor komma sätta avtryck och påverka? Det är ännu okänt för oss, men inför det okända vill vi vända oss till Gud med en nyårsbön. Vi ber om helande och hopp.

Vi ser en ung generation som kämpar med sitt mående. Nästan hälften av alla 15-åringar lider av någon form av psykosomatiska symptom. Var femte tjej i årskurs nio har någon gång medvetet skadat sig själv och siffran är nästan lika hög för killar. Diagnoser som missbruk, depression och ångest ökar bland unga människor, i alla samhällsklasser. Bland unga killar ökar också beroendet av nätporr. 96 procent av alla tonårskillar har kollat på porr och de som fastnar i ett beroende blir allt yngre. Vi ser unga tjejer och killar som är vilsna när det gäller relationer och sex, mening och sammanhang.

Men vi ser också en generation som längtar. De längtar efter något hållbart att bygga sitt liv på. Vi ser en ung generation som vill ta ansvar för världen vi lever i. Vi ser en ung generation i kyrkan som söker och finner Gud i lovsångerna om hans nåd.

Gud, vi ber om helande och hopp för den unga generationen. Vi ber att du ska läka såren och hela från psykisk ohälsa. Vi ber att din frid ska få råda där nu ångest och oro bor. Vi ber att du ska befria från missbruk och beroende, upprätta unga män och kvinnor, så att de frimodigt kan följa dig. Möt alla längtande, bedjande ungdomar och kom med en våg av kärlek och nåd över dem, under året som ligger framför.

Så många människor är i dag tyngda av bördor. Vi ska ha ett välbetalt jobb, träna regelbundet, vara en tålmodig förälder, ha en stor umgängeskrets, vara flitig i sociala medier och få många likes. Vi ska ha ett vackert hem, äta nyttigt och miljömedvetet, följa med i de senaste Netflix-serierna, läsa klassisk litteratur, ständigt vara välklädd och snygg. Många drabbas av utmattning, stress och bär ständigt en känsla av att inte räcka till.

Gud, vi ber att våra församlingar ska få vara helande gemenskaper som kommer med hopp. Hjälp oss att stanna upp och lyssna in din röst i en tid då allt snurrar så snabbt. Jesus, du uppmanar alla som är tyngda av bördor att komma till dig. Du ser att vi även inom kyrkan så lätt lägger ytterligare bördor på varandra. Låt oss i stället få förmedla din nåd, du som har ett milt ok och en börda som är lätt. Du har sagt att du vill skänka oss din vila. Vi ber om stilla platser där din frid får råda och där vi, i din närhet, får vårt rätta värde.

Vårt land dras isär av rädsla och misstänksamhet. Rädslan bygger murar och skapar ett ”vi” och ett ”dom”. Vi, som är ett av värdens rikaste länder, bevakar våra tillgångar och vill inte dela med oss. Unga människor som flytt från krig och fattigdom till vårt land behandlas som brottslingar och lever gömda eller sätts i förvar. I våra gathörn sitter tiggaren och längtar efter mat och arbete. Familjer som splittrats av krig har väldigt svårt att få återförenas på grund av höga krav på egen försörjning.

Som ljusglimtar i mörkret ser vi olika mötesplatser som kyrkor runt om i vårt land öppnar upp till. Här rivs murar och vi möts som jämlikar.

Gud vi ber om helande och hopp för vårt land. Vi ber att människor på flykt ska behandlas med värdighet och respekt och att vi som land ska bli generösare med våra tillgångar. Vi ber om möjligheter till arbete och egen försörjning. Vi ber att splittrade familjer skulle få återförenas här. Jesus, hjälp oss att se dig i dem vi möter, så att vi ger mat till den som hungrar, hem till den som är hemlös, kläder till den som är naken och besöker den som är sjuk eller fängslad.

Herre, vi ber att din helande nåd ska få prägla det år som ligger framför. Vi ber att din kärlek ska fylla våra liv, våra församlingar och vårt land med hopp.

Linalie Newman, missionsdirektor, Evangeliska frikyrkan

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Ledare
Premium
TORPKONFERENSEN
Premium
Foto: Johannes Ottestig
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja