Be om ursäkt, Sara Skyttedal

I den krist­demokrati som jag bekänner mig till finns ingen plats att agera populist.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

KDU-ordförande Sara Skyttedal verkar ha glömt den dystra verkligheten att det råder krig i många delar av vår omvärld. Människor som tvingas lämna allt de har för att fly funderar inte över administrativa eller etniska gränser, man flyr dit man tror sig kunna få skydd eller där man har någon man känner till.

Att begränsa asylrätten är inget som hör hemma i den kristdemokratiska idétraditionen, tvärtom, vi har alltid försökt att hjälpa de som flyr oavsett varifrån de kommer. Detta är även denna hållning som har varit Sveriges ända sedan slutet av andra världskriget. Och det är denna generositet som gör att bland annat jag och min familj har fått möjlighet att leva ett tryggt liv i Sverige.

Om Sara Skyttedal vill minska de problem som uppstår när det bryter ut krig som gör att många flyktingar söker asyl i Sverige, så borde hon jobba för kortare asylprövning, fler arbetstillfällen, bättre och snabbare svenskautbildning, fler bostäder samt ett stopp för de kriminella ligor som utnyttjar flyktingar via trafficking och flyktingsmuggling.

Om Sara Skyttedal verkligen hade varit intresserad av att dela ”flykting-bördan” med andra EU-länder för förbättrad integration i Europa och Sverige, så borde hon ha skickat sin debattartikel till engelskspråkiga tidningar för att på så sätt påverka de länder inom EU som är mindre villiga av att ta emot krigsflyktingar.

Summa summarum: I den kristdemokrati som jag bekänner mig till finns ingen plats att agera populist genom att se flyende människor eller invandrare som en belastning. Vi som kristdemokrater måste, mer än allt annat, visa medmänsklighet när människor har det svårt. Därför bör Sara Skyttedal be om ursäkt och KDU-styrelsen ta avstånd från hennes ståndpunkt.

Är hon inte beredd att be om ursäkt för sitt påhopp på alla oss som har tvingats fly ifrån våra gamla hemländer och som i dag jobbar för att Sverige skall fortsätta vara ett öppet välfärdsland så bör hon fundera på om hon är engagerad i rätt parti.

Naim Murseli

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
KYRKATTACKEN I SRI LANKA
Premium
Foto: Gemunu Amarasinghe