Debatt

Bertil Swärd: Helandepredikanter är värda sin lön

Det är väl få personer som har haft så många dokumenterade helanden i sin tjänst under så lång tid som Svein-Magne Pedersen, skriver Bertil Swärd, bibellärare i Södermalmskyrkan i Stockholm i en insändare.

Jag blev lite förvånad över det Dagen skrev om Svein-Magne Pederson och hans helandetjänst 21 december i en stort upplagd artikel. Det kändes lite som kvällstidnings-journalistik.

Det är väl få personer som har haft så många dokumenterade helanden i sin tjänst under så lång tid som Svein-Magne Pedersen, hela 30 år. Jesus har ju själv uppmanat oss att bota sjuka som en del av den kristna församlingens tjänst. Och liksom vi av Herren fått olika tjänster så har vissa enligt Bibeln fått ”gåvor att bota sjuka ... Alla har väl inte gåvor att bota sjuka” (1 Kor 12:28-29). Att bota sjuka nämns alltså som en tjänst som vissa fått liksom andra tjänster som apostlar och lärare och församlingsledare.

Ägnar man sig åt detta som en heltidstjänst, vilket Svein-Magne Pederson gör så har man väl rätt att också på något sätt få en inkomst av tjänsten så att man kan leva. Skriften säger: "Du skall inte binda för munnen på oxen som tröskar och att arbetaren är värd sin lön."

Läs mer: Helandepredikanter tog betalt för förbön

Få människor har arbetat så hårt för att människor ska bli botade genom Guds kraft och tillbringat så mycket tid att be för dem i tröttande och långa förbönsköer, många gånger natten igenom. De som ringt för att få förbön har ju vetat att samtalet kostat en viss summa. Om man inte velat lägga ut det så hade man kunnat låta bli att ringa. Och enligt vittnesbörden har många också blivit helade genom denna telefontjänst.

Ska det dessutom bli förbjudet att berätta om och dokumentera dem som blivit helade? Helandet är ju beviset på att det är Gud som verkat. Det står ju i Bibeln att ”de gick ut och predikade överallt och Herren verkade tillsammans med dem och bekräftade ordet genom de tecken som åtföljde det” (Mark 16:20).

Läs mer: Utredning nedlagd mot norsk helandepredikant

I artikeln står det att predikanterna riskerar tiotusentals kronor i böter om de inte slutar använda berättelser om helanden i sin marknadsföring. Dagens artikel var ett referat från Norge, men det kändes ändå som en slags skandalartikel. Vi får inte glömma hur myndigheterna i Sverige stoppade Smith Wigglesworth att be för sjuka under hans Sverigebesök under 1920-talet. Han var inbjuden av Lewi Pethrus och Filadelfia­församlingen i Stockholm. Det är en fara att detta upprepar sig i vår tid.

Jesu befallning står kvar till Jesu lärjungar i dag: ”Han sände ut dem för att förkunna Guds rike och bota de sjuka” och han tillade ”arbetaren är värd sin lön” (Luk 9:2 och 10:7).

Att ägna sig åt förbön för sjuka är inte detsamma som att ”utnyttja människor i en svår situation” som det står i Dagens referat. Hur mycket glädje har inte Svein-Magne Pedersens tjänst gett till alla dem som fann att de faktiskt blivit botade från svåra sjukdomar vid hans förbön?

Bertil Swärd, bibellärare i Södermalmskyrkan, Stockholm

SVAR DIREKT

Vår intention från Dagens sida har aldrig varit att behandla Svein-Magne Pedersen illa. Vi har strävat efter att vara så sakliga som möjligt. Att helandepredikanter riskerar böter tyckte vi var intressant.

Med det som utgångspunkt har vi gett nödvändig bakgrundsfakta.

Ett helande är ingen produkt man kan sälja, och arbetar man heltid med detta får man finna sig i att bli genomlyst. Där måste en betaltelefon betraktas som ett besvärande inslag – när det enda som erbjuds är just helande. Här finns ju möjligheter att utnyttja människors desperation.

Joakim Lundgren, nyhetschef Dagen

Fler artiklar för dig