24 september 2020

En tidning på kristen grundDebatt

Cilla Eriksson: Kyrkan har gjort sex före äktenskapet till den största synden

Någonstans har vi i kyrkan gjort sex före äktenskapet till den största synden. Hur blev det så? Och vad blir konsekvensen av det? undrar Cilla Eriksson.

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter.

Vi behöver diskutera sex och äktenskap mera i kyrkan. Sex är en av de finaste gåvorna från Gud till kvinnan och mannen. En gåva som vi ska vårda med ömhet. Gåvan att älska en annan människa och ingå förbund med denne är också en av de dyrbaraste gåvorna Gud har gett oss och inget vi ska ta lätt på.

Det är anledningen till att jag ifrågasätter sättet vi ser på sex och äktenskap. När jag ser på en del vänner och bekanta i min omgivning och hur dessa hanterar frågan om sex och äktenskap blir jag upprörd. Jag anser att det i dag i många sammanhang inte finns en gedigen respekt för äktenskapet. Den dagen jag står vid altaret och lovar evig kärlek och trohet till en annan människa tills döden skiljer oss åt, den dagen kommer för mig vara en av de största dagarna i mitt liv. Och människan som står vid min sida vill jag kunna vara trygg med är en person jag fullt ut känner och skilsmässa är inget jag vill genomgå.

Men vad händer när begäret efter sex blir så stort att vi väljer att ingå äktenskap bara för att få ha sex? Att stå vid altaret och lova evig trohet för att sedan ett halvår senare skilja sig med insikten att ”vi passade inte ihop”. Att gifta sig för att få ha sex är inte bara respektlöst utan vi missbrukar en av de största gåvorna Gud har gett oss.

Att ingå äktenskap bara för att man inte kan avhålla sig från att ha sex var nog aldrig Guds tanke. Det är mer viktigt att lära känna en person så väl att man känner sig helt trygg med denna. Rekommendationen borde hellre vara att flytta ihop och ha sex om det inte går att hålla sig än att ingå äktenskap med någon jag inte känner att jag känner tillräckligt väl för att veta om jag vill spendera resten av mitt liv med den människan.

I dag verkar vara det vara mera okej i kyrkan att gifta sig för att få ha sex än att ha sex utanför äktenskapet. Är inte det ultimata att ta sig tid att lära känna varandra ordentligt och sedan ingå äktenskap? Och lyckas man inte hålla sig så är det faktiskt så att det finns lika mycket nåd för det som många menar är sexuell synd som det finns för girighet och själviskhet (något jag vet att många i min omgivning kan behöva nåd för).

Läs även Anton Johnsson: Avhållsamhet är bra träning i att inte ge efter för sitt habegär

Någonstans har vi i kyrkan gjort sex före äktenskapet till den största synden. Hur blev det så? Och vad blir konsekvensen av det? Högst sannolikt leder det till ett otroligt dåligt samvete bland unga människor i dag. Vilket leder till att det blir ännu mera tabubelagt att prata om. Vi är sexuella varelser, även vi kristna. Vad gör vi när lusten blir för stor? Har vi sex eller ingår vi äktenskap? Jag tror att vi behöver bli mera nyanserade när det kommer till hur vi ser på sex och hur vi pratar kring det. Allt är inte svart eller vitt.

Var har vi satt gränsen för vad som är acceptabelt och inte? Vad är okej inom ramen för överlåtna relationer? Finns det en gräns alla behöver förhålla sig till eller är den flytande? Hur ser vi på petting och oralsex? Är detta något vi ska ge ungdomar dåligt samvete för? Vad säger Bibeln om det?

Läs även Micah Fryxelius: Ställ dig själv frågan om vad som är okej att göra före äktenskap så här

Många försöker leva ett så bibliskt liv som möjligt. Att leva ett bibliskt liv är att leva efter en väldigt hög standard. En standard som ingen av oss kan leva efter fullt ut. Vi är alla olika och kämpar med olika saker. Men det fina med att vara kristen är att det finns nåd och förlåtelse för allt. Även för det många menar är sexuell synd. Även om vi i kyrkan inte gärna vill prata om nåd när det kommer till just sex.

Min tanke är inte att liberalisera sex. Vår sexualitet är något dyrbart och fint och något vi ska vårda och vara rädda om. Men jag tror att vi hade mått bra av att lyfta frågan och fråga oss om vi kan se på det på ett mera nyanserat sätt?

När blev sex före äktenskapet till den största synden? ”Tillbe gärna mammon, sätt dig själv framför andra men har du sex innan äktenskapet kommer du inte in i himmelen.” Är det verkligen vad vi vill att våra ungdomar i dag ska lära sig när det kommer till sex och äktenskap? Vill vi ha sexuellt traumatiserade ungdomar som inte kan njuta av sin sexualitet på grund av att det har varit så skambelagt?

Cilla Eriksson, "Cykel Cilla", entreprenör, programledare Kristna Dejtingpodden

Läs även Micke Gunnardo: Nej, flytta inte ihop bara för att ni inte kan stå emot frestelsen

Fler artiklar