”Dags att säga ifrån om svärandet i tv”

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det har blivit allt vanligare med svordomar i tv. Nu svär inte bara enstaka gäster, även programledare och kulturpersonligheter gör det. I trevliga program som de med frågesport eller bak- och mattävlingar anses svärandet vara normalt. Vi är många tittare som tycker att det är obehagligt.

Senast vi översköljdes av svordomar var i programmet Kristallen. Vissa pristagare hävde ur sig haranger av svordomar. I en partiledar­debatt i våras använde tre av partiledarna svordomar. Och vid öppnandet av Stockholms Kulturfestival i augusti talade stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholms stad och ropade ut en grov svordom. Det lät förfärligt när denne representant för vår huvudstad stod där och svor!

Mediefolk menar att man följer den språkutveckling som sker i samhället. Kan man resonera så? Om många bilister kör för fort innebär det väl inte att alla andra kan följa efter. Nej, svordomar har ansetts som en brist på språk – och så är det.

Det är förvånande hur svärandet brett ut sig.

Våra barn behöver förebilder. De unga som svär i tv:s tävlingsprogram har givetvis lärt sig av de vuxna att det är okej. Är det så vi vill ha det? Vad säger skolan som på många ställen­ arbetar med nolltolerans mot svordomar? Svordomar används till att förstärka mobbning. Det sker på skolgårdar och i sociala medier. Att regelbundet överösas av svor­domar upplevs som kränkande. Det ska vi hjälpa barnen att undvika.

Tv-kanalerna borde se till att program­ledare och jurymedlemmar de anlitar påminns om att använda ett vårdat språk. Svordomarna förstör dessa i övrigt trevliga program. Vi vill inte ha svordomar in i våra vardagsrum!

Vi som tv-tittare bör säga ifrån. Skriv till tv-kanalerna!

Åke Olofsson, 
Bromma

Läs också: En svordom var 40:e sekund i hyllade svenska biofilmen

Säg din mening!

Håller du med?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Melodifestivalen
"Nordens kallelsestund"
Foto: Rickard Bransell, Himlen TV7
Foto: Rickard Bransell, Himlen TV7