Debatt

Dags att sluta blunda för fakta

Att vissa egenskaper är mer genuint kvinnliga och andra mer manliga, kan vi inte blunda för, skriver Alf B Svensson i sin slutreplik i genusdebatten.

När man ger sig in i genusdebatten och påstår att män och kvinnor är olika, inte bara under bältet utan också ovanför halsen, blir man ofta missförstådd, anklagad för att komma med påståenden som saknar vetenskaplig grund och för att vilja befästa de gamla könsrollerna. Så blev det tyvärr också nu. Jag blir placerad i ett åsiktsfack där jag definitivt inte hör hemma.

Jag har inte påstått att män lider mer av psykisk ohälsa, vilket Julia Tideström skriver (Dagen den 7 december). Bara att de lever mer ohälsosamt för att de röker och dricker mer. Tideström skriver att jag har fel när jag påstår att män är mer aggressiva för att de har mer testosteron. Jag citerar bara professor David Ingvar som i en statlig utredning (SOU 2010:52) skriver ”Normbrytande beteende, våldsutövning och antisocialt beteende är associerat med höga nivåer av testosteron under puberteten.” Har han fel?

Läs även: Hur ska vi fostra barnen då?

Ska barn inte fastna i gamla könsroller måste vi givetvis också påverka dem genom leken. Jag har inte påstått något annat. Men jag tror inte det räcker med att "göra om kända barnvisor och elda upp klassiska barnböcker". Tideström påstår att jag presenterar väl paketerade åsikter som fakta när jag skriver att kvinnor inte vill ha sex med någon de dagen efter glömt namnet på. Man behöver inte prata med många kvinnor innan man upptäcker att mycket fler män än kvinnor gillar att ha tillfälligt sex. Det är också ett faktum att kvinnor sällan köper sex.

Jag håller däremot med Tideström om att vi alla har ideologiskt färgade glasögon. Vi tar lättare till oss fakta som bekräftar det vi redan tror är sant. Sverigedemokrater tror därför mer på fakta som visar att vi är olika rent biologiskt. Vänsterpartister och feminister tror mer på fakta som visar hur olika vi behandlar pojkar och flickor. Fast det hela tiden är ett samspel.

Läs också: Frikyrkan har mycket att lära av radikalfeminismen

Katarina Hedman och Sarah Grenholm har rätt när de påpekar att när det gäller våld i nära relationer är kvinnorna de stora förlorarna även om männen är det på många andra områden (Dagen den 5 december). Det borde jag lyft fram. Jag håller också med om att ha en kristen tro och vara feminist och rösta på Vänsterpartiet mycket väl kan gå hand i hand. Även om vi då ”inte måste köpa hela konceptet” som Hedman och Grenholm påpekar.

Men jag tror de har fel när de skriver att orsaken till att vi ifrågasätter porren mer nu, beror på att vi upptäckt att den är skadlig också för männen. Jag tror det framför allt beror på att vi nu vet hur vanligt det är att barn och ungdomar kollar på porr och hur de påverkas. Inte minst tack vare Ulrica Stigberg och hennes bok Visuell drog.

Jag vill än en gång påpeka att jag inte vill cementera de traditionella könsrollerna som Christian Eidevald påstår (Dagen den 28 november). Jag gav därför flera exempel på vad vi måste göra. När jag påstår att män är mer aggressiva än kvinnor ursäktar det inte på något sätt att många män beter sig som svin mot kvinnor. Menar Eidevald som forskare att vi ska mörka fakta bara för att de kan missbrukas? Att en pojke och en flicka kan vara mer lika varandra än två pojkar, som Eidevald också påpekar, måste man inte vara psykolog och ha undersökt mer än 5 000 barn för att upptäcka.

Läs mer: Christian Eidevald: Förenkla inte om könsroller

Självklart ska vi bemöta barn som individer. När jag skriver att vi måste få våra pojkar att satsa på skolan och inte slåss, gäller det givetvis inte alla pojkar. Bara att det är betydligt fler pojkar som slåss och struntar i skolan och därför behöver höra det. Eidevald skriver att vi bäst motverkar de traditionella könsrollerna genom att ”bemöta barn utifrån de önskningar och intressen de ger uttryck för.” Ska vi vänta på att alla pojkar ska be oss uppmuntra dem att våga visa sig sårbara och gråta inför sina killkompiar får vi vänta. Det kommer aldrig att ske.

Christian Eidevald menar också att ”det finns ingen forskning som visar att flickors hjärnor mognar två år tidigare än pojkars.” I den statliga utredning som jag just hänvisat till skriver professor Martin Ingvar att ”flickors hjärnor utvecklas och är som störst i 10–12 års ålder och pojkarnas i 14–15 års ålder.” Menar Eidevald att en av vårt lands mest kända hjärnspecialister kommer med ”fake news”?

Läs vidare: Alf B Svensson: Bemöt pojkar och flickor olika

Att bry sig om andra och kämpa för det som är rätt, är självklart mänskliga egenskaper vi alla har och behöver utveckla om vi ska få en bättre värld. Men att vissa egenskaper är mer genuint kvinnliga och andra mer manliga, kan vi inte blunda för. Varför är 90 procent av alla sjuksköterskor och 96 procent av alla förskollärare fortfarande kvinnor i världens mest jämställda land? Om inte för att kvinnor är mer intresserade av relationer.

Alf B Svensson, psykolog

Fler artiklar för dig