Dags ta ansvar för klimatet, regeringen

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nu är det bara dagar kvar för regeringen att bestämma sig i det historiskt största klimatpolitiska beslut som en svensk regering någonsin tagit (bortsett från det idiotiska beslutet att Vattenfall skulle ut och köpa upp europeisk kolkraft).

Ska regeringen godkänna affären som innebär en förlust för Vattenfall på upp till 27 miljarder kronor, och som överlåter kolgruvor och kolkraftverk till ett tvivelaktigt bolag som sagt att de vill exploatera kolet så långt det är möjligt?

Eller ska regeringen säga; ”Nä, vi får ta smällen. Vi behåller verksamheten för att kunna inleda en avveckling och omställning så fort som möjligt, för att förhindra att över en miljard ton koldioxid hamnar i en redan övermättad atmosfär”?

Vid partiledardebatten i Sveriges television under söndagskvällen duckade såväl Lövin (MP) som Löfven (S). De ville få det att framstå som att det hela handlar om en formell juridisk process där regeringen har att hålla sig till lagar och regelverk, och inte ett klimatpolitiskt ställningstagande.

Juridiskt är saken klar, regeringen kan både stoppa affären och låta den gå vidare. Det är inte där skon klämmer. Den enda i debatten som riktigt verkade förstå var alla världens skor klämmer i denna fråga, var vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Alliansen var tydlig med att de godkänner en försäljning. Bra att veta var de står.

Torbjörn Vennström

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Jean Vanier
Mobbning mot kristna elever
Bombhot mot kyrka