Daniel Swärd: ”Stoppa utförsäljningen av kyrkans fastigheter”

Kyrkan håller på och säljer av fastigheter lite hipp som happ för att skära ned på kostnader.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

År 1531 bestämde Gustav Vasa att varje sockenkyrka skulle lämna ifrån sig sin största eller näst största kyrkklocka som sedan skulle smältas ned. Då, för 500 år sedan, bestämde sig dalkarlarna för att de inte ville lämna ifrån sig någon klocka och startade klockupproret. Nu pågår en tragedi och tyst kollaps i realtid inom Svenska kyrkan. Dess fastighetsbestånd monteras ned och säljs av i tystnad i en oerhört mycket snabbare takt än det tagit att bygga dem.

För att lyfta Svenska kyrkan in i framtiden är mitt förslag att rekrytera en skicklig fastighetsentreprenör för att få spetskompetens i att sköta och utveckla sitt fastighetsbestånd. Just nu sker en tragedi i realtid – kyrkan håller på och säljer av fastigheter lite hipp som happ för att skära ned på kostnader som uppvärmning och finansiera budgetunderskott i de lokala församlingarna. Det är som att slakta fåret i stället för att klippa och sälja dess päls. Inför ett omedelbart moratorium på försäljningar av fastigheter.

Om man låter varje enskild församling fatta beslut om att sälja av fastigheter och mark är det som om varje pilot beslutar om vart han ska flyga i stället för att ta hjälp av flygledare. Beslut som dessutom är fattade i nämnder utan fastighets- eller affärskompetens och där ingen specifik person bär ansvaret i efterhand för att kulturklenoder sålts av för billigt.

Det behövs en klok, långsiktig strategi och en överblick över hela Svenska kyrkans fastighetsbestånd för att kunna fatta rätt beslut. De fastigheter som inte används (för närvarande) av verksamheten ska givetvis hyras ut i stället för att säljas.

Det finns helt hårresande exempel från bland annat Båstad där kyrkan billigt sålt ut en centralt belägen fastighet – som sedan efter uppstyckning sålts extremt dyrt i form av bostadsrätter.

Svenska kyrkan har i dag en otrolig möjlighet att på riksnivå låna till i stort sett nollränta, reno­vera upp de fastigheter som inte behövs för att sedan hyra ut dem. Den vinst och det kassa­flöde som dessa tusentals fastigheter genererar kan sedan användas till att till exempel finansiera ungdomsverksamhet. Det är ett långsiktigt, ansvarsfullt och klokt sätt.

Fastigheter ska just förvaltas och generera hyror om de inte behövs i den egna verksamheten – de ska inte ses som belastningar utan resurser som kan generera intäkter under många år framöver. Dagens beteende av att i panik sälja ut lokala fastighetsbestånd billigt som tagit hundratals år att bygga upp är precis som när Sovjetunionen monterades ned och dess otroligt värdefulla naturresurser såldes ut billigt till oligarker som blev miljardärer. Svenska kyrkan kan vara Sveriges finaste fastighetsbolag och ha en central uthyrning av lokaler i hela Sverige – vinsten och kassaflödena kan sedan användas år efter år för att finansiera kyrkans verksamhet.

Daniel Swärd, bokförläggare och serieentreprenör

LÄs mer Svenska kyrkan säljer allt fler kyrkor när medlemsintäkterna minskar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (100%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

1 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat