Den hycklande humanitära stormakten

Om inkomster upp till 15 000 kronor lämnades obeskattade skulle mycket fattigelände elimineras.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Sverige har världens högsta skatter för lågavlönade. Det land i världen som skamlösast suger sista droppen ur sina fattiga. Det är ofta människor som hela livet slitit hårt och numera är fattigpensionärer, deltidsarbetande, ensamma mödrar, frilansare, funktionshindrade, sjukskrivna, hemlösa med flera. Av vilka de flesta är värnlösa och saknar ork och papperstekniskt kunnande för att kunna föra sin talan mot en tondöv och arrogant överhet.

Staten fråntar sig sitt ansvar och hänvisar till kyrkan som får bli avstjälpningsplats för behövande. Det viktigaste för våra självupptagna politiker är att framstå som spelare att räkna med på den internationella arenan – som att få vara med i Säkerhetsrådet eller att få skaka hand med Merkel, Macron eller Trump. Eller varför inte få närvara vid Nobelmiddagen? Den växande svenska fattigdomen hör inte hemma i deras värld. Särskilt inte sedan man självutnämnt Sverige till ”Den humanitära stormakten”.

Om inkomster upp till 15 000 kronor lämnades obeskattade skulle mycket fattigelände elimineras. Industrin skulle dessutom få en vitamininjektion. De som saknar det mesta kommer att handla mest.

Att i juletid behöva se ruggiga figurer – inte bara hemlösa utan alltmer också helt vanliga människor – rota efter burkar i soptunnor för tankarna till Charles Dickens ”En julsaga” eller H C Andersens ”Flickan med svavelstickorna”. En människosyn som vi trodde för alltid hamnat i historiens skräpkammare.

En bättre fortsättning på julen önskar

Peter Tornborg, Åmål

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.