Det är möjligt att göra övernaturliga tecken

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I DN den 15 augusti

fanns en artikel skriven av fotografen och journalisten Lars Epstein som handlade om en man som satt och leviterade över Stallbron i Stockholm. Det väckte förundran hos många åskådare vad detta kunde bero på. Men förutom illusionistiska trick och vanliga trollkonster som har med fingerfärdighet att göra så är detta något som är ganska vanligt hos de som går in för tantrisk yoga och TM med flera.

Att kunna levitera, det vill säga sitta eller gå i luften eller hålla på med astralprojektioner, då en människas själ lämnar kroppen och uppenbarar sig i ett djurs skepnad eller uppenbarar sig någon annanstans, geografiskt långt från den plats där kroppen befinner sig, är vanliga fenomen bland shamaner, buddist- och hindumunkar, muslimska sufis och andra som sysslar med det ockulta.

De som utövar

tantrisk yoga - kundalini yoga (tantrism, en djup ockult lära som kom in i både hinduism och buddism för över 1 000 år sedan) som är den andligt kraftfullaste av yogaövningarna går in för att bland annat kunna levitera.

De åberopar hinduiska gudar via mantran med hinduisk mening, för varje chakra de tror att de har i kroppen. När de kommit till lungornas chakra så ska de alltså kunna hålla andan i timmar men också kunna levitera. Det är inte alla som klarar av att gå in för sådana yogaövningar utan slutar som regel på ett tidigare stadium därför att de börjar må dåligt långt tidigare.

För västvärldens

människor som inte tror på andlighet över huvudtaget så är detta obegripliga fenomen. Men Jesus själv sa att i de yttersta dagarna ska det komma många falska Messiasgestalter och falska profeter som ska göra stora tecken och under ”för att om möjligt bedra även de utvalda”.

Vi kan förvänta oss många liknande saker, övernaturliga skeenden som inte har sina rötter i Guds rikes andlighet. Det finns två andliga storheter, Guds rikes och Djävulens. Gud gör inga meningslösa under och trick. Människor i Jesu samtid försökte få honom att göra det, men han vägrade. Han gjorde bara det som var gott och meningsfullt, mättade hungriga, botade sjuka, uppväckte döda etcetera. Jesus talar om förekomsten av onda andar som tar sin boning i människor och som kan använda dem som sina redskap att utföra det som är ont och det som är övernaturligt för att locka och bedra människor. Mose fick makt av Gud att göra under, men också trollkarlarna i Egypten gjorde samma saker till en början, men de måste till slut ge upp för de kunde inte göra allt det Mose och Aron gjorde.

Vi måste vara på vår vakt och inte låta falska tecken och under bedra oss.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Nyheter
Foto: Pontus Lundahl & Anders Wiklund TT
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja
Nyheter
Foto: Josefin Lilja