Debatt

Det är rätt att utkräva en varudeklaration av yoga

Forskare har däremot knappast rätt att nedvärdera slutsatser andra forskare, akademiker eller självlärda, har dragit.

Linda Berglings engagemang för att klargöra vilka rötter som ligger bakom den växande yogakulturen i Sverige har inte oväntat triggat debattlusten. Några vill argumentera för en nedtoning av yogans andliga dimensioner, senast i ett inlägg av sociologidoktorn Anders Lundberg. ("Konspirationstänk kring yoga", Dagen 13/8) Det är viktigt att yoga väcker debatt. Inte minst i kristna kretsar, eftersom ingen kan påstå att yoga saknar religiösa rötter och i de flesta sammanhang även i dag måste anses som utövande av religion.

Det står alla fritt att både utöva yoga och ha sin egen uppfattning om dess rötter och verkliga innehåll. Men det är rimligt och nödvändigt att klargöra dessa rötter och det andliga innehåll som följer med i yogapassen. Jag vet inte vem Anders Lundberg är. Han har uppenbarligen doktorerat i sociologi, vilket förklarar hans naturliga intresse för företeelsen. Lundberg vet uppenbarligen inte så mycket om mig heller, fast han tycker en hel del. Han tycks ha sett något Youtube-klipp från 1980-talet, en debatt om hårdrockgruppen Wasp. Det är ok för mig. Hoppas han inte hämtar alla sina referenser från 1980-talet.

Lundbergs artikel är ändå intressant som fenomen och trend. Han argumenterar med förbluffande självgodhet mot Linda Berglings legitima krav på varudeklaration av terapier som används i den offentligfinansierade vården. Lika nedlåtande är han mot övriga deltagare i seminariet. Jag förstår att Lundberg är intresserad av religion. Jag förstår också att han gärna vill använda sin forskning för att med vetenskaplig legitimitet förringa dem som ger sig friheten att besudla hans exklusiva revir.

Forskning är viktig för att finna sanning. Men man behöver inte ha rätt för att man hänvisar till forskning. Resultaten skiftar ju, som bekant, över tid. Forskningen är en väg mot sanning, men forskarsanningar beror ofta på vilka och hur många parametrar man utgår ifrån. Forskare har däremot knappast rätt att nedvärdera slutsatser andra forskare, akademiker eller självlärda, har dragit. Det förhållningssättet är snarast härskarteknik.

När det gäller yoga behöver man inte forska så mycket, mer än i historia för att se var filosofin har sina rötter. Att yoga kritiklöst används i skolan och i vården är givetvis ett väsentligt ämne för debatt och öppenhet. Det kallar Linda Bergling varudeklaration. Jag tycker hon har rätt att kräva just detta. På samma sätt har hon också rätt i att samma myndigheter som godkänner yoga i vården och skolan också ska godkänna andra andliga metoder för psykisk och fysisk rehabilitering.

Lundbergs snack om elitsamhälle och konspirationsteorier är rena dumheter. Det kan ingen doktorstitel skymma. Att majoritetsbefolkningen i Sverige dessutom ser kristen tro som beprövad erfarenhet är inte oviktigt. Nu gör även Socialstyrelsen det som både tillstånds- och kontrollmyndighet. Men jag efterlyser mer av både Skolverkets och Socialstyrelsens kontroll över hela den yogavåg som sköljer över skola och vård i Sverige i dag.

Siewert Öholm

Fler artiklar för dig