24 september 2020

En tidning på kristen grundDebatt

”Det finns skäl att inte gå i kyrkan - ljudvolymen”

Utan mina smågrupps­vänner skulle jag andligen gå under.

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter.

Ibland behövs det inte mycket för att insidan hoppar igång! I dag var det ett par meningar i Staffan Hellströms insändare om gudstjänstbesök:

”Det kan finnas många orsaker varför man inte regelbundet firar gudstjänst. Men inget av det blir bättre av att man stannar hemma.”

Jo, det finns det!

När jag första gången tog upp problemet tinnitus med min läkare tittade han undrande på mig och mitt grå hår och frågade halvt på skämt: "Har du varit på rockkonsert?" Jag svarade: "Nej, jag har varit i kyrkan".

Det är definitivt inte tråkigt i min kyrka. Undervisningen är fantastisk och karismatiken är lagom, men lovsångspassets ljudvolym har förstört min hörsel. Dock, lugnar den tinnitus som ständigt stör sömnen faktiskt ner sig om jag stannar hemma och följer gudstjänsten via datorn. Då kan jag tack och lov bestämma volymen själv.

Läs också: Dagenläsare vittnar om tinnitus efter lovsången

Men jag saknar gemenskapen i församlingen och söndagens kyrkkaffe, och om jag inte hade ett par smågruppsvänner som sammanstrålar med jämna mellanrum skulle jag andligen gå under. Jag har dessutom börjat förstå varför människor tystnar, en icke vald tystnad påverkar menligt en persons förmåga att uttrycka sig språkligt, vilket var en ny erfarenhet för mig.

En ganska annorlunda konsekvens, eller hur? Även där får datorn bli hjälpmedlet för att behålla språk och ordförråd.

Erna Berger-Sundin, Örebro

Fler artiklar