Det går gifta om sig, Storbritannien

Jag tror engelsmännen redan har ångrat sig! De har begärt skilsmässa, men det var egentligen bara tänkt som en markering.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Äktenskapet fungerade inte som man hade tänkt och det ville man att den andra parten skulle förstå. Frustrationen måste uttryckas på något sätt, och så krävde man en omröstning. Alltså fortsätta äktenskapet, men tydligt visa sitt missnöje. 51 procent för och 49 procent emot hade nog varit perfekt. Men så blev det inte.

Det Storbritannien egentligen ville, var att slippa ta emot fler flyktingar.

De var ilskna för att inte EU kunde samordna och fördela ett rimligt flyktingmottagande. En detalj i samlivet, som blåstes upp till orimliga proportioner.

Vi känner igen psykologin från så många äktenskap. Den som har varit gift i 43 år vet att man egentligen aldrig kan skilja sig på riktigt. Det finns för många tajta band. Har man gemensamma barn, gemensam ekonomi och gemensam geografi (!), så är man en union, vare sig man vill eller ej. GB gifte sig med EU 1973 … efter en lång förlovning.

Det förhållandet blir svårt att bryta. Shakespeare talade om eftertankens kranka blekhet. Både Storbritannien, EU och övriga släktingar och vänner är i chock, vilket visar sig på många sätt. Fler andra länder pratar också om skilsmässa.

I Sverige vill både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna se en Swexit – att Sverige också lämnar EU. Det är förstås lika dumt som britternas Brexit, ja faktiskt ännu dummare. Vi är ett litet och extremt exportberoende land. Ensam är inte stark. Är man dessutom liten är man ännu svagare.

Sverige blev medlem i EU 1995 och har sen dess kunna påverka Europa i både miljö- och rättvisefrågor. Och handeln har blomstrat. I många frågor har Sverige och Storbritannien tänkt lika.

Det är därför extra smärtsamt för oss, att hotet om skilsmässa tyvärr ledde till en verklig ansökan om utträde.

Det enda hoppingivande är att så många britter faktiskt känner likadant! Försent? Ja kanske, men ändå inte. Det finns exempel på folk som skilt sig och sen gift om sig igen.

Ingemar Olsson

artist, låtskrivare och författare

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Nyheter
Foto: Josefin Lilja
Premium
Foto: Natanael Johansson
TORPKONFERENSEN
Premium