Diakonia smutskastar Israel

Flera kristna organisationer, inte minst Diakonia, väljer konsekvent smutskastning och ensidig kravframställan gentemot Mellanösterns enda demokrati. Varför? Det undrar kommunikationskonsulten Martin Andersson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Sverige utgör 0,1 procent av världens befolkning, har fred sedan 200 år och är beläget 300 mil norr om Israel.

Ändå agerar vi världssamvete och berättar för israelerna hur de skall utföra terrorbekämpning (nämligen inte som svensk polis i Trollhättan vid skoldådet i höstas när gärningsmannen sköts till döds).

Margot Wallström påstår att Palestinska myndighetens Mahmoud Abbas alltid tagit avstånd från våld, trots att alla med internet och två ögon kan se Abbas i palestinsk tv ”välkomna varje droppe blod som spills i Jerusalem”.

I allt detta, spelar det någon roll vad kyrkan gör?

Enligt Robert Michael och William Nicholls, professorer vid Massachusetts universitet respektive British Columbia, så hade Tredje rikets propaganda tydlig koppling till Martin Luther, och kyrkans antisemitism var en förutsättning för Hitlers spelrum.

Kyrkan har alltså historiskt haft tung inverkan på det judiska folket.

I ett Europa där yttrandefrihet och pluralism är under attack blir judarna kanariefågeln i gruvan. Ändå väljer flera kristna organisationer konsekvent smutskastning och ensidig kravframställan gentemot Mellanösterns enda demokrati. I Sverige ofta anfört av Diakonia.

Diakonias huvudmän är Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan, med tillsammans 80 000 medlemmar utgör de en tredjedel av frikyrkan och får rutinmässigt del av kollekter.

Här vill jag ge dig fyra skäl till varför du och din församling ska välja en bättre mottagare era gåvor:

1. Lögnerna

Till exempel; Joakim Wohlfeil, anställd som policyrådgivare gällande konflikt och rättvisa på Diakonia, skriver så här på Diakonias officiella blogg gällande säkerhetsbarriären på den så kallade Västbanken, motsvarande historiska Judéen/Samarien. ”Den utgör inget verkligt hinder för den som vill utföra attacker mot israeliska eller palestinska civila”. Vad Wohlfeil kallar mur är främst ett avancerat stängsel som Israel tvingats bygga för att skydda sig mot självmordsbombare. På knappt 10 procent av sträckan har krypskytte bedrivits, vilket stoppas av betongmoduler.

Under 34 månader, från början av september 2000 till slutet av juli 2003, utförde terrorister från Västbanken 73 attacker med 293 mördade israeler och 1 950 skadade. Men i augusti 2003 började stängslet byggas och från dess till juni 2004 hade enbart tre terrorattacker lyckats.

Utgör säkerhetsbarriären “inget verkligt hinder” för attacker mot civila?

2. Naiviteten

Diakonia påtalar ofta vikten av att “ockupationen” av Västbanken måste upphöra för fred i regionen. Innan Sexdagarskriget 1967, som inledde “ockupationen” av nämnda område så var Västbanken ockuperat av Jordanien. Men judarna terroriserades ändå.

I Sexdagarskriget skulle judarna drivas i Medelhavet av flera länder, med Egypten i spetsen. De förlorade dock, och Israel tog kontroll över Egyptens Sinai-öken. Och lämnade området så fort man fick fred.

Israel har upprepade gånger velat lämna övriga områden, mot fred. Sedan 1988 vill Jordanien inte ha Västbanken, och skulle Israel överge till förmån för Hamas och andra extremister får vi snart se avrättningar av homosexuella och tortyr utan rättegångar.

Vore detta ett framsteg?

3. Smutsiga samarbeten

Diakonia stödjer bland annat de palestinska organisationerna Badil och Sabeel. De är emot en tvåstatslösning (upplösning av Israel) och framför anklagelser om apartheid och folkmord. Trots att Israels 1,6 miljoner araber förmodligen har större fri- och rättigheter är några andra araber i hela Mellanöstern.

Badil har även prisgett en teckning föreställandes en jude utklädd till djävulen med blodig eldgaffel, ståendes på lik och dödsskallar av arabiska barn.

Vilka signaler sänder detta?

4. Ship to Gaza

Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia, har tidigare avsett medsegla, och ofta deklarerat Diakonias stöd till Ship to Gaza.

Ship to Gaza är ett genialt pr-arrangemang, som samlar allt från präster till terrorister och seglar mot Gaza. Israel lämnade efter omvärldens påtryckningar detta område 2005. 2007 hade raketbeskjutningen mot civila i södra Israel blivit så intensiv att kontroll av importen började, och idag görs det ihop med Egypten. För att stoppa dödligt gods, avsett att döda och lemlästa civila.

Hade Ship to Gaza haft ärliga avsikter kunde de ha importerat varor legalt via Israel. Nu driver man i stället opinion för att Hamas som styr med blodig järnhand i Gaza, och som öppet deklarerar sin önskan om judarnas utrotning, skall kunna beväpnas till tänderna.

Varför?

Att Diakonia har huvudkontor i Ekumeniska centret vid Alviks torg, där samfunden Equmeniakyrkan, Pingst och tiotalet kristna organisationer huserar är ingen slump. Varning för spridning.

Martin Andersson, kommunikationskonsult

Håller du med debattören?

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (100%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

1 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Premium
Foto: Johannes Ottestig
Premium
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Nyheter
Foto: Samuel Björk
Premium
Foto: Pär Bäckstrand / Tv4