Debatt

Efterlyses: Modiga politiker!

De positiva krafter som bidragit till demokratisering – medier, investeringar, kommunikation och organisering – kan i fel händer  istället   användas  för att hota  demokratin. Det kommande valet är därför ett vägval, skriver Georg Andrén, generalsekreterare för Diakonia.

Den här veckan väljer vi de kvinnor och män som i olika folkvalda församlingar ska fatta beslut som formar vårt framtida samhälle. Detta i en tid av ökande ojämlikheter i världen, Europa och Sverige som gett luft åt nationalistiska och främlingsfientliga krafter. Fler och fler väljare vänder sig till dem som erbjuder enkla lösningar på komplexa problem. Vägvalet står mellan demokrati och mänskliga rättigheter å den ena sidan och auktoritära idéer å den andra. Det är nu vi väljare måste göra det valet. De närmaste åren är också kritiska för att vända trenden mot ökande klimatförändringar. Vi har rätt att förvänta oss omedelbar handling för att inte klimatsystemet ska tippa helt över ända. Valet den 9 september är därför vårt tillfälle att ta ställning för respekt för den andra, nyfikenhet inför det olika, öppenhet inför omvärlden och en hållbar framtid.

I detta vägval krävs att vi röstar för både mod och motstånd. Mod att stå emot populism och stå upp för rättigheter, jämställdhet och jämlikhet i en tid av förändringar – även när det kostar.  Motstånd när makten inskränker yttrandefrihet och demokratiskt utrymme och agerar enbart för egen vinning. Här har vi mycket att lära oss av alla de som kämpar för demokrati i vår värld.  Utan mod och motstånd går demokratin vilse.

På det temat, ”Mod och Motstånd” har Diakonia i samarbete med Equmeniakyrkan, Svenska Alliansmissionen och Studieförbundet Bilda genomfört ett trettiotal politiksamtal med riksdags – och lokalpolitiker runt om i landet. Samtalen har gett röst åt fem människorättsförsvarare och deras kamp, och visat på de hot och det våld som de blivit utsatta för i Honduras, Kambodja, Uganda och Zimbabwe. Men också i Sverige genom journalisten Lilian Sjölund som är en av många journalister som fått möta hot, men också stöd och uppmuntran, som svar på hennes ställningstagande för sanning och mot främlingsfientlighet. När de svenska politikerna i samtalen har delat med sig av sina drivkrafter, uppoffringar och glädjeämnen har vi sett modiga kvinnor och män träda fram, beredda att stå upp för sina värderingar. Personligen känner jag djup respekt för deras engagemang och mod. Det är hoppfullt, för hållbara vägval kräver att vi röstar på modiga politiker.

Vi har länge tagit för givet att världen bara blir mer demokratisk.  Att mer handel, tillväxt och utbildning leder raka spåret till demokrati. Och stora steg har tagits de senaste årtiondena tack vare modiga människor som sett bortom sin egen plånbok och trygghet, som stridit mot diktaturer, kolonialism och andra förtryckande regimer med stöd från Sverige och andra.

Men nu  ser vi att de positiva krafter som bidragit till demokratisering – medier, investeringar, kommunikation och organisering – i fel händer  istället  kan  användas  för att hota  demokratin. Med dagens teknik  går  denna utveckling  fort. De  maktfullkomliga lär sig snabbt av varandra.

Ännu fortare kommer det gå om Sverige och andra  likasinnade  resursstarka länder abdikerar från sina åtaganden för mänskliga rättigheter, demokrati och hållbarhet. Eller  fegar ur  genom att delegera ansvaret för flyktingar till andra "i närområdet" eller ansvaret för utsläppsminskningar till mer folkrika  länder.

Det krävs lika mycket mod att stå upp för flyktingar och andra utsatta i Sverige som att fortsätta stötta demokratirörelsen i Centralamerika när resten av världen har lämnat. Lika mycket mod att prioritera långsiktigt hållbar konsumtion över kortsiktiga plånbokslösningar som att motstå frestelsen att sälja vapen till diktaturer trots att det gynnar statskassan. Och det krävs minst lika mycket mod att motarbeta all sorts könsdiskriminering som att våga ställa krav på svenska företag vad gäller skatteflykt och ansvar för mänskliga rättigheter i de länder de verkar.

Genom vårt arbete i världen ser vi hur eliter och maktens företrädare missbrukar nyckelinstitutioner inom framför allt rättsväsendet. Polis skickas ut på gatorna för att slå ner fredliga demonstrationer, tjänstemän privilegierar de redan privilegerade, domstolar används för att fängsla hbtq-personer och misskreditera politiskt oppositionella och valmyndigheter används för att stjäla politiska val till sin egen fördel. Kambodja, Guatemala, Nicaragua och Zimbabwe är bara några exempel, tyvärr är listan betydligt längre än så. Vi ser ett alltmer krympande demokratiskt utrymme, medan det mod och det motstånd som människor i dessa länder uppvisar är inspirerande.

Tilliten till offentliga institutioner är än så länge hög i Sverige och det finns goda skäl till att det är så. Men vi ser också försök att underminera och skada förtroendet för myndigheter och traditionella medier, för att ge plats åt en annan världsbild.

Det kommande valet handlar om att försvara demokratin och allas lika rätt till en hållbar framtid. Vi som röstar har rätt att förvänta oss att alla som väljs in i våra beslutande organ står upp för allas lika rätt, för öppenhet, för hållbarhet, för insikten om att vi alla hör ihop. I Sverige och i världen.

Georg Andrén, generalsekreterare Diakonia

Fler artiklar för dig