Ella Bohlin: Ge alla kommuner en familjecentral

Vuxenvärlden sviker ofta barnens behov av trygghet, skriver landstingsrådet Ella Bohlin (KD) på Värnlösa barns dag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Alla barn behöver en trygg uppväxt. En uppväxt fylld av kramar, vänliga ord, familjemiddagar och godnattsagor. Tyvärr ser det inte ut så för alla. För många barn är uppväxten dessvärre tuff och präglad av oro och ångest. Ofta är det vuxenvärlden som inte når ända fram eller i värsta fall sviker barnet.

Just idag är det värnlösa barns dag. En dag som instiftades för att påminna om de barn som drabbats av orättvisor och våld; för att vi som vuxna ska stanna upp och arbeta för en förändring.

Det går inte att vända utvecklingen över en natt och göra alla barns uppväxt varm och trygg. Men vi kan alla göra något. I Stockholms läns landsting har vi arbetat för att fler familjecentraler ska öppnas. Vi har nu lagt 10 miljoner kr i vår budget för 2019 för detta. Familjecentralen är en plats där samhället samlas runt familjen: både barnhälsovård, mödrahälsovård, familjerådgivning, socialtjänst och öppen förskola under ett och samma tak. Idag finns det 17 familjecentraler i Stockholms län. De fokuserar på preventivt och hälsofrämjande arbete.

På Familjecentralen finns samlad service riktad till föräldrar och deras barn. Därutöver kan den som är kvinna också få annan vård och hjälp av barnmorskor. I vår region har utfallet varit väldigt positivt: sjukdomar kan enklare förebyggas och vid problem i familjen är den nära samverkan med socialtjänsten avgörande. Familjecentralerna har också möjlighet att samarbeta med annan hälsovård, såsom primärvården.

I Stockholm tillför vi nu pengar så att familjecentraler kan öppna. Jag skulle önska att det fanns minst en familjecentral fanns i varje svensk kommun. På så sätt skulle vi tagit steg mot en tryggare uppväxt för samtliga barn.

När vi nu blickar framåt mot ett nytt år är min förhoppning att samhället ännu bättre kan stötta de mammor och pappor som kämpar i sin föräldraroll. Ansvaret ligger på oss vuxna. Barnen förtjänar inget mindre än att vi gör allt vad vi kan.

Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingslandstingsråd i Stockholms läns landsting

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Ledare
Premium
TORPKONFERENSEN
Premium
Foto: Johannes Ottestig
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja