En värdekommission kan motverka näthatet

Det handlar om att ständigt föra en debatt om normer och värderingar, skriver Amanda Agestav.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Din son har inget värde. Han borde gå samma öde som judarna till möte under 2:a världskriget". Detta var en av de kommentarer jag fick på min blogg som gjorde att jag kände mig tvingad att stänga det öppna kommentarsfältet.

Det är oerhört kränkande att få sådana kommentarer. Som mor är det känslomässigt liktydigt med att få en dolk i hjärtat. Min son har ett osynligt funktionshinder men det degraderar inte hans värde som människa. Han är precis lika mycket värd som du och jag.

Det offentliga livet har ett pris. Många kvinnor kan liksom jag själv berätta om hot och personangrepp. I veckans Uppdrag Granskning vågade duktiga kvinnor träda fram och läsa upp en del av det hat som de har upplevt. Det är fruktansvärda saker som skrivs.

Många tonårstjejer upplever den här typen av kommentarer till vardags. Det är en skrämmande utveckling. Har samhällsmoralen försvunnit på nätet? Varför tror dessa näthatare att det är okej att skriva vad som helst på nätet? Samma regler som gäller i ett samtal är det som borde gälla i internetkonversationer också.

Vi som tillhör vuxenvärlden har ett stort ansvar att agera och reagera mot den här typen av kränkningar. Vi har inte plats för ett ökat hat i vårt demokratiska samhälle. Vi behöver fler vardagshjältar. Vi behöver fler människor som vågar stå upp för goda värden.

En värdekommission är i dag mer aktuellt än någonsin. Att leda det offentliga samtalet om vilka normer och värden som ska gälla i vårt samhälle. Samtalet om normer och värderingar kan aldrig tas för givet. Frånvaron av det skapar utrymme för andra värderingar. Det bidrar till att hat får slå rot. Om inte goda krafter säger ifrån kommer en ung generation växa upp och leva i tron att det är ok att bli kallad vad som helst på nätet.

Vissa saker som skrivs är brottsliga. Här måste polisen prioritera och markera mot olaga hot och nätförföljelse. Polisens närvaro i sociala medier är oerhört viktig.

Attityder och värderingar är inte något som går automatiskt att lagstifta fram. Det handlar om att ständigt föra en debatt om normer och värderingar.

Kristdemokraterna har en unik roll i svensk politik. Vi är det parti som outröttligen tjatar om värderingsfrågor. Vi tror inte på ett värdeneutralt samhälle. Vi tror inte på att människovärdet är relativt. Alla människor har ett unikt och okränkbart värde. Oavsett funktionshinder,ålder, kön, nationalitet eller sexuell läggning. Värdet sitter i att du är en unik människa.

Jag tänker inte ge upp trots den här typen av orättfärdiga angrepp. Människovärdet är värt att försvara under alla omständigheter.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium Musse Hasselvall. 
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Premium Många pastorer säger upp sig före pensionsåldern.
Foto: Stefan Spassow
Foto: Stefan Spassow