Erika Svanström: Akta dig för att bli sjukskriven som gravid

Att vara sjukskriven några veckor tycks kräva en novell från läkaren numera.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

I veckan fick jag brev från Försäkringskassan: avslag på sjukpenning under sex veckor inför förlossningen. I socialdemokraternas Sverige står inte ens en norrländsk fura pall. Jag känner mig som en ynklig gren, knäckt av minsta snötäcke. Jag är som du, en som jobbar och gör rätt för mig, är en vanlig människa. Men nu är min heder ifrågasatt och jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till, det är en ovan situation.

Jag gillar inte att ligga hemma, inte ens när jag är sjuk. Att gå till läkaren och förnedra mig genom att blotta mina besvär och svagheter. Jag gjorde det, och till ingen nytta, uppenbarligen. Varför skulle jag skicka in ett läkarintyg om jag inte var sjuk på riktigt? De absolut flesta av oss fuskar inte, men nu har politiken gått för långt i sin iver att rätta till i ett system som fått ruttna grenar, där fusk och fel blottats.

Att smälla igen dörren så hårt att de som knackar på och ber om hjälp, inte längre hörs, det är ett fattigdomstecken för ett land.

Att vara sjukskriven några veckor tycks kräva en novell från läkaren numera. All respekt för att intygen ska vara klargörande och grund för sjukskrivning, det förstår jag. Men när samma besvär uppstår under den tredje graviditeten och aldrig annars, så kan väl rimligen den medicinska historiken ligga till grund för ett sammanvägt beslut? För sex år sedan var läget helt annorlunda. Då var jag sjukskriven med motsvarande besvär, samma sak för åtta år sen. Utan knussel. Vad hände sen? Blev blivande mödrar en belastning i systemet?

Läs också: Erika Svanström: Mödravården måste hjälpa deprimerade gravida!
 

Att hämta sonen på förskolan tvärs över gatan krävde många timmars uppladdning för att klara av att klä på mig och möta människor - så ”pigg” var jag i höstas.

I 20 år har jag sparsamt nyttjat de offentliga systemen, jobbat extra sedan jag var i tidiga tonåren, bytt från vårdsektorn till att bli kommunikationschef i transportnäringen. Men är uppenbarligen inte kapabel att nå fram med mitt budskap: hjälp mig när jag är svag, så ska jag stiga upp och jobba, betala skatt, ge till välgörenhet, ringa andra som mår dåligt och stötta dem. Som jag brukar göra. Som folk gör!

Självklart ska jag överklaga beslutet. Men känslan att inte bli trodd… Att vara en av alla dessa berättelser som du kan läsa om i tidningen och förfasa dig över, och sedan återgå till dina vanliga sysslor.

Nu är jag den personen som jag tidigare brukade läsa om medan jag drack kaffe.Jag har löneförhandlat. Gjort karriär. Brutit könsmönster och jobbar som chef. Har tagit mitt ansvar att kombinera karriär och familj. Det är inte jag som skapat min kvinnofälla, det har de som beslutat om nya riktlinjer i våra välfärdssystem gjort. Och jag ramlade rakt ner i den. Fallet blev hårt. För andra: betydligt hårdare.

Läs mer: Kan ta mer än ett år att hämta sig från förlossningsdepression


Bli inte sjuk under graviditeten, det kan gott din man vara. Det är ingen skillnad på könen, sägs det. Inte i ”myndighens”-världen. Men i verkligheten är det skillnad. Det visar årsbeskedet om inkomst när beslutet om avslag är fattat. Systemfailet är ett faktum.

En norrländsk fura, av kärnvirke. Rejält och oerhört tåligt, böjer sig inte för stormar, står stadigt i tillvaron. Så fungerar jag. Förutom när jag är gravid. Men det kostade mer än jag kunnat ana att visa sig svag. Riktlinjer i systemen ska vara till för människorna, inte mot dem. Snart är det val, och mitt val faller inte på den som stänger dörren för blivande mödrar.

Erika Svanström, numera trebarnsmor med tunt sparkonto

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.