Ett anfall mot Iran kommer allt närmare

Här prövas vår solidaritet med den enda nation i världen som står under hotet av utplåning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Spänningen stiger i Mellanöstern. Även om mångas blickar vänts till Syrien i dessa dagar finns det ett större hot: en konflikt mellan Israel och Iran. För varje dag som går närmar vi oss den kritiska punkten där ett anfall mot Irans kärntekniska anläggningar kanske blir nödvändigt.

De sanktioner som gjorts från EU och USA, samt resolutioner från FN:s säkerhetsråd, har inte gjort verkan. Iran fortsätter mot en punkt där man kan ha tillgång till kärnvapen. Bara för några veckor sedan fick FN sådana underrättelser. Iran har tillräckligt med anrikat uran för sex atombomber, om det anrikas ytterligare.

Detta innebär ett hot mot världsfreden och inte minst mot Israel, som man från Irans håll, sagt ska utplånas. De verbala hoten fortsätter och den 17 september uttalade sig den iranske analytikern Alireza Forghani om att Jerusalem skulle bli den största kyrkogården i världen.

Han har tidigare skrivit artiklar om den rättsliga och religiösa motiveringen av en förstörelse av Israel och slakten av dess folk.

Israel ser sig alltmer tvungna till ett anfall på Iran, för att inte bli utplånade i en attack med kärnvapenmissiler. USA:s president Obama vill inte att detta ska ske före presidentvalet i november. Samtidigt vet både USA och andra länder om det starka hot som nu finns från Iran. Det innebär bland annat att man hotar att stänga Hormuzsundet. Här passerar 40 procent av världens sjöburna oljeexport.

Skulle det bli ett israeliskt anfall, kommer världen att vända sig mot Israel med anklagelser om att man startade ett krig som kan få stora konsekvenser för världen. Det visar i så fall att man inte har förstått Israels utsatta situation – en sådan som inget land i hela världen skulle vilja befinna sig i. Men det är lätt att fördöma när man sitter på åskådarläktaren.

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, säger med tanke på de som motsätter sig ett anfall på Iran: Alla talar om kostnaden av att stoppa Iran, men de ska inte vara okunniga om kostnaden av att inte stoppa Iran.

Den kostnaden är ett Israel som mer eller mindre kommer att utplånas med sitt folk. Hitler gjorde ett försök att utplåna det judiska folket, det är inte svårt att ta avstånd från detta. Likaså borde det nu vara självklart att ta avstånd från Irans president och dess ledning som har samma inriktning.

Här prövas vår solidaritet med den enda nation i världen som står under hotet av utplåning.

Holger Nilsson

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium
Foto: Natanael Johansson
TORPKONFERENSEN
Premium