24 september 2020

En tidning på kristen grundDebatt

Ett tack till kyrkans frivilliga ljudtekniker

Det sägs att teknikern oftast är först till kyrkan och sist därifrån.

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter.

I vårt senaste församlingsmöte var det en person som reste sig och vill ta upp ämnet om ljudet i kyrkan och att det var noga med att det togs till protokollet. Man skulle kunna tro att det var klagomål det var frågan om men det var helt tvärtom.

Han ville tacka ljud- och teknikteamet för det jobb de lägger ner för att det ska bli en så bra gudstjänstupplevelse som möjligt. Han var också så glad att kyrkan används av rockskolan i staden som lånar kyrkan och att ljud och teknikutrustningen byggts så att det passade även för den användningen. Han efterlyste fler konserter med ungdomarna från den så att de ungdomar som normalt inte går i kyrkan ska se att de har en plats och ett hem hos oss.

Om ålder betyder något i den här frågan kan det nämnas att personen i fråga är över 80 år.

Läs mer: Ljudtekniker: Okunskap och billig teknik ger dåligt ljud under lovsången

I helgen lånade Rädda barnen och kulturskolan kyrkan och tekniker till en konsert. Lärarna var så glada att ljud och bemötande var så bra. Den fråga som ställdes var om det var dyrt att hyra för de ville så gärna komma tillbaka.

I vårt teknikteam handlar det inte om att göra vår grej utan om att göra så att helheten ärar Gud. Vi ska hjälpa dem som har en uppgift från scenen att göra vad de ska göra. Vi ska hjälpa gudstjänst- och kyrkobesökaren att ta in det som ska sägas och göras från scenen. Vi ska göra det vi kan för att de som kommer till kyrkan känner sig hemma och vill komma tillbaka.

Läs också: Ljudtekniker måste ha församlingens mest otacksamma jobb

Jag är helt säker på att de flesta teknikerna i kyrkor runt om i Sverige ser det på samma sätt. Ingen gör ett dåligt eller högt ljud på pin kiv.

Det sägs att teknikern oftast är först till kyrkan och sist därifrån. Prova med att bli kompis med en och se om det inte blir enklare att föra en diskussion om hur vi gör en bättre kyrka tillsammans.

Andreas Brolin, Norrtullkyrkan Söderhamn

Fler artiklar