Fira nykter midsommar – för barnens skull

Barn ser, känner och förstår mycket mer än vad vi ofta tror.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Midsommar är en härlig traditionell familjefest med danslekar kring midsommarstången. Men den förknippas också med sill och ”nubbe”. För barnens skull uppmanar vi vuxna att inför midsommar tänka över sin egen alkoholkonsumtion.

Ibland tror föräldrar att det inte gör något att dricka alkohol men redan vid måttlig konsumtion, märker barnen hur de vuxnas beteenden förändras. Detta skapar osäkerhet och oro.

Även hos dem som uppfattar sig som ”normalkonsumenter” påverkar det barnen. Barn ser, känner och förstår mycket mer än vad vi ofta tror. Vi vet att många barn bär på negativa erfarenheter­ av hur de upplever vuxna som dricker alkohol. De märker hur vuxna förändras.

Tyvärr drabbas också många barn av att vuxna i deras omgivning dricker alkohol och inte längre kan ta hand om barnen på ett tillfredställande sätt. Därför vill vi uppmana till att fira en nykter midsommar – för barnens skull! Det finns flera hundratusen skäl till vi ger denna uppmaning. Så många barn växer upp i missbruk eller riskbruk i familjerna.

Därför önskar vi i Blå Bandet, som är en nykterhetsorganisation, att ni kommer att fira nykter midsommar – för barnens skull!

Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund

Per-Olof Svensson

organisationssekreterare

Läs mer om alkohol

Alla tidigare artiklar
Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner