Debatt

För eller emot kärnvapen?

Våra politiker (och vi väljare) har två alternativ.

Ibland händer det otroliga! 7 juli i fjol röstade Sverige tillsammans med 121 andra länder i FN igenom en konvention mot kärnvapen. En organisation (ICAN) som arbetar hårt i kampen mot kärnvapnen fick 2017 års fredspris för sin insats. ICANS:s generalsekreterare, svenskan Beatrice Fihn, och Setsuku Thurlow överlevare från Hiroshima, tog emot priset i Oslo.

När Sverige skulle underteckna konventionen, blev det stopp. Nato, med USA i spetsen varnade för att vårt samarbete med världens starkaste militärallians skull försvåras, om vi ratificerar konventionen. I riksdagen verkar läget klart. Alliansen och SD ställer sig på Natos sida, vi ska inte gå med i FN:s arbete för fred och nedrustning. MP och V vill att Sverige undertecknar. Socialdemokraterna är delade, och tar till ett beprövat knep för att undvika att frågan kommer upp i valrörelsen. Frågan ska utredas, den utredningen ska vara klar i oktober 2018. Valdagen är den 9 september!

För eller emot kärnvapen? Beatrice Fihn uttryckte sig mycket tänkvärt i sitt tacktal. "Kärnvapnen kommer att få ett slut. Antingen gör vi slut på dem, eller de på oss!" Våra politiker (och vi väljare) har två alternativ. Antingen att stödja FN i arbetet för fred och nedrustning, eller att ställa sig bakom världens starkaste militärmakt. Det valet borde vara enkelt!

Ibland händer flera otroliga saker! Först miraklet att 122 länder enas i kamp om att förbjuda kärnvapen. Sedan hände något som jag aldrig trodde var möjligt. En majoritet i Sveriges Riksdag vägrar att delta i den kampen!

Bertil Wallgren, Floby

Fler artiklar för dig