För lätt att döda där vapen flödar över

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Först låter det som ett fläktande från en helikopter högt över huvudet på publiken. Det är mörkt och någon helikopter kan inte ses. Men när människor börjar falla som käglor framför scenen, kommer den dräpande insikten att ljudet kommer från ett maskingevär. I tio minuter fortsätter massakern, tills polisen spränger dörren till hotellrummet på 32 våningen i hotellet intill festplatsen där mördaren finns. Men då har 59 människor dödats och mer än 500 skadats. Det är på grund av att i Nevada kan man ha vilka skjutvapen man vill, automatvapen och obegränsat med magasin.

De senaste tio åren har 889 människor, varav 145 barn, dödats i 130 vansinnesskjutningar. Barack Obama gjorde flera försök att inskränka möjligheterna att inneha skjutvapen, med skralt resultat.

Affischer från vapenlobbyn trumpetar ut att människor måste ha rätten att använda skjutvapen, eftersom det finns så mycket skjutvapen i landet. Det är inte vapnen det är fel på, men på vissa människor, är deras budskap.

Inte sällan har jag läst i tidningarna om män som är på fest, dricker för mycket och råkar i luven på varandra. Då går de hem och hämtar sina vapen och skjuter varandra. Risken att bli skjuten leder till att polisen ofta skjuter först och frågar sedan. Och det händer att den skjutne inte hade något vapen.

En del unga män eller pojkar som är psykiskt sjuka har tagit ut någon slags hämnd på klasskamraterna, som i Columbine med 13 döda, Newtown 28 döda och Virgina Tech 32 döda.

Trots alla dessa fatala skjutningar finns det föga utsikter till inskränkningar av rätten att ha skjutvapen. President Donald Trump är kompis med vapenlobbyn och har inget intresse att stöta sig med dem och många av de väljare som röstade fram honom och som vanligen är mycket positiva till skjutvapen. Nu säger Trump att massakern i Las Vegas är ”en handling av ren ondska”. Nej, det handlar inte om ondska, men vansinne.

Alf Ronnby, Sölvesborg

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.