Frälsaren finns närvarande i kransens alla pärlor

Frälsarkransen är en gåva och representerar en pedagogik som förmår talar till människor om kristen tro i dag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Biskop Martin Lönnebos radband Frälsarkransen har haft en enastående framgång, skriver Gunnel Wadström i Dagen (17/7). Det är lätt att instämma. Frälsarkransen är en gåva och representerar en pedagogik som förmår talar till människor om kristen tro i dag. Vår tid behöver sådan pedagogik!

Därför är det svårt att förstå Wadströms kritiska fortsättning, att Frälsarkransen skulle vara ett radband som inte talar om Jesus eftersom den saknar en särskild Jesuspärla.

För det första är hennes synpunkt felaktig. Hon kan inte ha läst någon av alla de böcker som skrivits om Frälsarkransen – inte minst Lönnebos egen grundbok – där Jesus lyfts fram flitigt. Tag och läs!

För det andra bygger hennes resonemang på missuppfattningen att allt måste utsägas med särskilda ord för att vara närvarande. Frälsaren finns närvarande i kransens alla pärlor, precis som Kristus är inkarnerad i hela vår värld. Kransens olika pärlor berättar om Frälsaren och hans liv: dopet, öknen, tystnaden, hemligheterna, kärleken, natten, uppståndelsen. Och pärlorna berättar om mitt eget liv! Häri ligger Frälsarkransens framgångsrika pedagogik: att länka min livsberättelse till Frälsarens, genom en pedagogik som förstår att kristen tro är mer än ord; att sanningen rymmer mer än vad som uttryckligen sägs.

Jonas Eek, utgivningschef Verbum

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Ledare
Premium
"Det handlar om slöja i dag, men vem vet vad som ska förbjudas i morgon? Det är som sagt lättare att starta en lavin än att stoppa den", skriver Joel Hallford aproppå M-förslaget om att utreda slöjförbud i skolan.
Foto: TT
Foto: TT