Framtidens teknik kan lindra sorgen

Den digitala världen är ett vackert spektrum av innovationer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Våren 2018 sökte begravningsbyrån Fenix frivilliga personer för att utveckla en teknik som gör det möjligt att med hjälp av artificiell intelligens chatta med avlidna släktingar. Projektet uppmärksammades i medierna, även i tidningen Dagen. Begravningsbyråns initiativ och Evrys arbete är däremot två helt olika saker.

I Evrys arbete går digital teknik, människa och innovation ständigt hand i hand. Vi skapar dagligen innovationer men uppmärksammar även gärna andras initiativ. Det aktuella projektet kring hur döden kan se ut i framtiden resulterade alltså inte i en marknadsföringskampanj för Evry, men väl i en fristående krönika i november 2018. En text som utforskade tankar kring nya sätt att fortsätta att finnas kvar i hjärta och tanke hos våra nära och kära, även efter döden.

Det är glädjande att prästen Tomas Söderhjelm åter för upp detta spännande ämne i sin debattartikel. Om framtidens teknik skulle kunna erbjuda nya former av hopp och lindring i ett sorgearbete är det en ytterst intressant utveckling. I detta exempel skulle det kunna ge oss möjlighet att minska rädslan för döden, vilket förhoppningsvis är något som kyrkan ser som en viktig uppgift i sitt dagliga arbete.

Det är viktigt att respektera människors olika livsåskådning. Det utesluter inte en nyfikenhet kring teknikens framtida möjligheter. Teknik och innovation drivs trots allt av just människor.

Tomas Söderhjelm är varmt välkommen att besöka EVRY:s huvudkontor i Solna, för att kanske få en annan bild av det han betraktar som ”ytlig teknik”. Den digitala världen är ett vackert spektrum av innovationer som förbättrar livet för barn, vuxna, unga och gamla.

I framtiden kanske det inte bara påverkar livet, utan även döden.

Susanne Delastacia, pr-ansvarig Evry Sverige

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.