Gåvor förbättrar samhället

Vår värld har blivit lite kallare. En värld där själviskt tänkande går före allt annat. Jag, mig, mina och mitt är vad mycket handlar om.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Människor befinner sig samtidigt i utsatta situationer och ideella organisationer kämpar för att cancerforskning och barn i nöd ska bli en viktigare prioritering i vårt samhälle. Undersökningar visar att det finns många som donerar en del av sin inkomst varje år, men det behövs mer för att ännu fler utsatta människor ska kunna hjälpas. Vad behöver göras för att uppmuntra och öka det givandet?

Den som betalar skatt får göra avdrag för bensin, husrenoveringar och dåliga affärer. Företag får göra avdrag för bilar, kontor och presenter till sina anställda, men i andra europeiska länder är det en självklarhet att den som vill bidra till välgörenhet har rätt att göra avdrag för det. I flera länder märktes det också hur givandet ökade när gåvoavdraget infördes. Sverige var ett av de sista länderna i Europa med att införa avdragsgilla gåvor och tyvärr det första landet med att avskaffa det. För mig är det självklart att Sverige ska uppmuntra till givande. Det är ett steg på vägen till ett starkare samhälle.

Rebecca Westergård, 14 år

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.