Gunilla Gomér sprider villfarelser

En skammens argumentation. Det skriver Ulf Bjereld och Eva-Lena Gustafsson från Tro och solidaritet i en replik till Gunilla Gomérs debattartikel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

David Nyström skriver att varje artikel som ”manar till kärlek, öppenhet och barmhärtighet blir aggressivt bemött med anklagelser om ’naivitet’” (Dagen 28/8). I en replik försöker den sverigedemokratiska politikern Gunilla Gomér ta Jesus till hjälp för att legitimera partiets hjärtlösa flyktingpolitik (Dagen 1/9). Under förevändning att endast en av de två rövarna på korset fick följa Jesus in i himmelriket argumenterar hon för att Sverige skall ta emot färre flyktingar. Det är en skammens argumentation.

Det svenska samhället har troligen aldrig varit så förmöget som i dag. Familjer semestrar utomlands flera gånger om året. Renoverar sina hus – med hjälp av skattesubventioner förstås – för hundratusentals kronor och köper nya soffor som vore det underkläder. Nya kläder, bilar och telefoner köps och kasseras som om ingen morgondag finns.

Ja, vissa av oss alltså. För så ser samhället ut i dag. Vissa har ohemult mycket pengar. Andra har inga. Skillnaderna mellan rik och fattig har ökat i Sverige, snabbare än i andra länder. Globalt är klyftorna brutala. Har du tur föds du i Norden, och får allt. Har du otur föds du i Mellanöstern under brinnande krig, eller i ett land där utländska före­tag tar alla landets tillgångar med sig hem och lämnar dig och dina landsmän helt utan.

Det märkliga är att människor hellre än att ställa de rikaste mot väggen, påstår att vi inte längre har råd med vår välfärd – för att krigsdrabbade människor har mage att komma hit och söka skydd. Det är faktiskt mycket förbryllande.

I dag äger 1 procent av världens befolkning halva världens alla rikedomar. Lika många som går in i en normal buss – 80 personer – äger tillsammans mer än halva världens fattigaste tillsammans. 388 personer äger mer än 3,5 miljarder andra gör tillsammans, enligt brittiska Oxfam.

Gunilla Gomér och hennes kamrater vill ändå inte att de rika ska behöva lätta på plånboken alls. Men ni som flyr krig och terror? Nej, vi har faktiskt inte råd att vara kristligt medmänskliga mot er. Anser Gomér. ”Resurserna är begränsade” och ”varje krona måste spenderas förnuftigt”, menar hon. Och vad är väl mer förnuftigt än att lägga många kronor på de redan välbeställda? De höginkomsttagare som i dag kammar hem 85 procent av alla skattesubventioner, ja bidrag alltså. De bidrag som Gunilla Gomérs parti har varit med att införa.

Gomérs parti accepterade 140 miljarder i skattelättnader, som även de i stor utsträckning kom redan lyckligt lottade till del. Nu har vi inte pengar till vård och omsorg, säger Gomér. Än mindre förstås till att bistå människor i nöd. ”Politik är lätt förklarat, spenderas pengar på något så måste det tas från något annat”. Ja, uppenbart är omfördelning av våra gemensamma pengar till rika, bättre än att vara någon slags naiv barmhärtig samarit.

Min tro sitter inte i väggarna, påstår Gomér. Ändå är det just de svenska kristna väggarna hon är så orolig för, att hon inte drar sig för konspiratoriska hot om ett islam som vill utplåna svenskheten och hela kristenheten. Då, när Sverige blivit islamiserat, då kommer Nyström minsann att sakna sin barndoms kristendom, säger hon.

Kanske vet inte Gunilla Gomér att precis den typen av myter florerade flitigt om katoliker vid tiden för Kennedys presidentkampanj. Samma ord och hot spreds förstås också under 30- och 40-talet – ”akta er, j­udarna tar över världen”.

Det är nästan motbjudande att så många tycks villiga att lyssna på Gunilla Gomérs och sverigedemokraternas lockrop, trots att vi alla kan historien.

För den som inte tycker kristendom handlar om att hjälpa sina medmänniskor. För den som tycker det är rimligare att anklaga människor som flyr för sina liv, än de allra rikaste, för att resurserna tar slut. För er kommer här i alla fall lite fakta:

Nej, 20 strömstadkommuner av flyktingar kommer inte till Sverige. Förra året fick knappt 36 000 personer asyl, inte 253 880 (=20x12.694, som är Strömstads invånarantal). Nej, flyktingar har inte tagit pensionärernas pannkakssylt; Kommunstyrelsens ordförande i Ragunda, där myten uppstod, tvingades klargöra i pressen: ”Pensionärerna i Ragunda kommun får sylt. Flyktingarna äter INTE upp den.”

Nej, Gunilla Gomér, ingen arbetsför svensk får livslång ekonomisk omsorg, varken du, jag eller en flykting. Och varför ingen flyr till ”Arabländerna i närheten”? Pröva till exempel Libanon, med 4,5 miljoner invånare – där lever just nu mer än 1 miljon flyktingar.

Men Gunilla Gomérs parti gillar att sprida villfarelser. I dagarna har vikarierande partiledaren i tv talat om ”miljontals flyktingar” till Sverige och en som i alla fall påstås vara SD-politiker twittrar att Jesus inte kom från Mellanöstern – så varför hjälpa människor där­ifrån?

Ulf Bjereld, förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, professor i statsvetenskap
Eva-Lena Gustavsson, styrelseledamot Socialdemokrater för tro och solidaritet, pastor i Torsby missionsförsamling

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
KYRKATTACKEN I SRI LANKA
Premium
Foto: Gemunu Amarasinghe