Håkan Söderström: Folk utan koll går på Trumps bluffar

Jag är rädd att väldigt många, troligtvis ur den äldre generationen i Sverige, inte har genomskådat Internet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

De som tror på sådant som kommer från USA:s president Donald Trump bör tala om hur mycket de spenderar på medier. Betalar du för din nyhetsbevakning och journalistik?

Det finns en hel industri som levererar upprörande historier och skandalösa teorier. Gratis. Visste du det? Jag är rädd att väldigt många, troligtvis ur den äldre generationen i Sverige, inte har genomskådat Internet och lever på gratis nyhetskällor. Det är allt från klicksäljande annonser till politisk propaganda och avsiktliga kaoskällor som vill få oss att tvivla på allt i samhället.

Hur känner man igen en konspirationsteori? Genom att den säger att ”gammalmedia vågar inte skriva om detta” eller ”gammalmedia har fått munkavle av osynliga och mäktiga internationella intressen”. På så vis kan man lansera vilka påhitt som helst. Den som vet något om konkurrensen i mediebranschen inser hur verklighetsfrämmande tanken är. Skulle någon av de stora drakarna, där folk jobbar som illrar, försitta tillfällen till ett scoop? Det är högst osannolikt.

Läs mer Martin Rudenlöv: Be att Donald Trump blir återvald
 

Donald Trump hade en känd rådgivare som hette Steve Bannon. Liksom Trump betraktar han medier (utom möjligen Fox News) som fiender. Hans recept för att bekämpa fienden? ”Fyll kanalen med skit” (i USA är skit en svordom, ordet skrivs inte ut i respektabla medier). Det är vad Trump gör. Om hans hantering av något ärende kritiseras levererar han skit. Med det menas något skandalöst, gärna uppenbart falskt. Avsikten är att folk ska bli upprörda, galna och vansinniga. Ta detta med att Obama inte skulle vara född i USA. Eller att fyra färgade, kvinnliga kongressledamöter (alla utom en födda i USA) skulle ”resa hem”. Eller att använda så fula ord så att de inte går att trycka om vissa länder i Afrika. Eller ”obamagate”. Eller att man ska injicera desinfektionsmedel mot covid-19. Eller att han ständigt mobbar folk på Twitter och kallar dem ”nötter”. Resultatet blir att medier översvämmas av reaktioner och därmed undgår väsentligheterna uppmärksamhet.

Folk som inte har koll går på det. Till och med i Sverige. Till och med bland kristna.

Läs också Micael Grenholm: Gud behöver inte Trump
 

Vad säger Bibeln om detta? ”Elden slocknar när veden tar slut, och grälet tar slut när den som skvallrar går sin väg. Kol för glöd, ved för eld, en grälmakare för att bråk och kiv ska flamma upp. Skvaller är läckerbitar som slinker ner i människans inre” (Ords 26:20-22).

Kan vi välja verklighet i dag? Trumpadministrationen skapade begreppet ”alternativa fakta”. Den flexibiliteten finner man inte i Bibeln. Det finns en sanning. Utmana din verklighet genom att betala för nyheter och journalistik!

Lägg märke till att jag inte säger något alls om Trumps politik. Jag bara undrar: Är en notorisk mobbare ursäktad bara för att han lägger en tjuga i Frälsningsarméns bössa? Det systemet brukade kallas avlat.

Håkan Söderström, Farsta

Läs också Niclaz Erlingmark: Nidbilden av kristna är rädda, vita män med tysta fruar

Rösta!

Håller du med debattören?

Voting is temporarily disabled.

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Hagia Sofia blir moské