Har humanismen kommit bort?

I slutet av juni kom FN:s flyktingorgan UNHCR med sin årliga rapport.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Skrämmande läsning! 79,5 miljoner människor är i dag på flykt från krig, svält och katastrofer. Nästan en fördubbling sedan 2010. En minst sagt oroväckande utveckling. 85 procent av flyktingarna bor i ett grannland. De flesta bor i fattiga länder.Höginkomstländer tar i snitt emot 2,7 flyktingar per tusen invånare. För låg- och medelinkomstländer är motsvarande tal 5,8. De fattiga tar största bördan.

Just i dagarna diskuteras migrationspolitik och asylrätt Krav på en stramare syn hörs allt oftare. När man hör en del politiker tala om flyktingar är det svårt att föreställa sig att det handlar om människor i nöd.

Jag fick ett telefonsamtal som gjorde ont. En flicka, elev på högstadiet, berättade att familjen väntar på datum för att deras utvisning ska verkställas. Familjen, väl etablerad i samhället, har bott här i fem år. Nu ska föräldrarna och de fyra barnen kastas ut till en oviss framtid i Irak.

Jag kommer inte förbi en liten undran: Den ”kristna, västerländska humanism” som jag hört talas om ibland, har den totalt försvunnit ur vår rika, materialistiska, egoistiska tillvaro? Har det till och med gått så långt att vi förlorat förmågan att skämmas?

Bertil Wallgren, Floby

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (58%)
  • Nej (42%)
  • Vet inte (0%)

12 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner